Stad en omgeving kan extra bouwen

potlodenwoensdag 09 december 2009 09:30

’Krimpregio’s’terughoudend. Nieuwe woningen in de provincie Groningen zijn de komende tien jaar vooral te verwachten in de Stad en de aangrenzende gemeenten.

Dieper de regio in is nieuwbouw door bevolkingsdaling minder vanzelfsprekend. Dat blijkt uit nieuwbouw- en sloopcijfers die gisteren door gedeputeerde staten van Groningen zijn gepresenteerd.

Met de gemeenten zijn harde afspraken gemaakt over de maximaal toegestane uitbreiding. Koploper is de gemeente Groningen waar 15.000 woningen kunnen worden gebouwd.

Daartegenover staat sloop van 5200 woningen. Diverse wijken gaan flink op de schop.

Datzelfde geldt voor Delfzijl. Ook hier is de sloopopgave (1622 woningen) indrukwekkend, zij het dat hier door bevolkingsdaling slechts 287 woningen mogen worden gebouwd. Acantus, de grootste woningcorporatie in Oost-Groningen, hikt enorm aan tegen de zeer omvangrijke Delfzijlster sloopambitie. De verhuurder vindt dat nogal wat huizen kunnen worden opgeknapt. Woningen te vroeg afschrijven, kost Acantus klauwen met geld. Het overleg is in volle gang.

Als het gaat om sloop, springt ook de gemeente Eemsmond er uit. Tegenover 1045 nieuwe woningen staan 879 huizen die tegen de vlakte moeten. De situatie in De Marne, waar eveneens de ontvolking toeslaat, is behoorlijk vergelijkbaar. De gemeente mag 170 woningen bouwen, maar moet er wel 200 slopen.

Anders dan in de Eemsdelta (Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Eemsmond) is in Oost- Groningen onduidelijk hoeveel huizen er moeten verdwijnen.

"We zijn hierover met de provincie in gesprek", zegt Jan Willem Kok, directeur van de Streekraad Oost-Groningen.

Volgens hem is over een half jaar duidelijk hoe een renovatie van Oost-Groninger dorpen en wijken cijfermatig uitpakt.

Om zover te komen, voeren we nauw overleg met de corporaties. Ook de aanpak van particulier woningbezit verdient grote aandacht. Komt er bijvoorbeeld een sloopfonds?"

groei

Gemeenten waar beduidend meer gebouwd dan gesloopt wordt, zijn Leek, Zuidhorn, Winsum, Ten Boer en Slochteren.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juni

mei

april

maart

februari

januari