Miljoenen euro’s extra nodig voor Meerstad

krijtjeswoensdag 24 juni 2009 10:00

Er zijn miljoenen extra nodig om Meerstad te kunnen bouwen. Er moet voor het project geen 350 miljoen, maar 465 miljoen euro geleend worden. De gemeenten Groningen en Slochteren willen garant staan voor dit hogere bedrag.

 

Daarmee moet het voor de bedrijven, verenigd in de GEMM (Gemeenschappelijke Exploitatiemaatschappij Meerstad) die de nieuwe wijk gaan bouwen, mogelijk worden om extra geld te lenen bij de bank. Door de garantstelling lopen de risico’s voor de gemeenten op. Om die risico’s af te dekken, zetten de gemeenten geld apart.

De gemeente Groningen wil vier tot zes miljoen extra apart zetten, Slochteren houdt acht miljoen achter de hand. Met dit geld willen de gemeenten een doorstart maken, mocht de GEMM failliet gaan. Meerstad valt niet alleen duurder uit omdat er een extra buffer gecreëerd moet worden. Ook andere kosten lopen op. Zo wordt er maandelijks ruim een miljoen euro rente betaald over de inmiddels aangekochte gronden. Deze (extra) kosten moeten uiteindelijk worden terugverdiend met de verkoop van kavels. Maar ook daarmee zit het tegen door de crisis in de woningmarkt. Recent werd al bekend dat Meerstad minder snel wordt gebouwd dan aanvankelijk gepland.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juni

mei

april

maart

februari

januari