Meer in Meerstad is heilig

krijtjeswoensdag 22 april 2009 08:00

Er moet bezuinigd worden op Meerstad om te voorkomen dat de gemeenten Groningen en Slochteren financieel kopje onder gaan. Het verkleinen van het meer dat bij het nieuwe leefgebied wordt uitgegraven zou echter taboe zijn.

Dat zegt gedeputeerde Marc Calon. Als provinciebestuurder heeft hij de regie over het miljardenproject. Er worden nu maatregelen genomen omdat de verkoop van nieuwe woningen stagneert en er dus op een later moment dan voorzien geld verdiend kan worden op het project. Hoe de bouwende aandeelhouders tegen de bezuinigingen aankijken, is niet duidelijk, want veel gegevens over Meerstad zijn geheim en de politiek vergadert veelal achter gesloten deuren over het miljardenproject.
De kwaliteit van het plan zou geen gevaar lopen, aldus Calon. Bouwer Simon Tichelaar, directeur van Hanzevast, heeft zich recent in de deze krant laten ontvallen dat wat hem betreft het meer best een slag kleiner kan. De grond die daarmee gespaard wordt, zou gebruikt kunnen worden voor huizen. Achterliggende redenering: hoe meer huizen er uiteindelijk gebouwd worden, hoe minder verlies er op het project geleden wordt. Verkleinen van het meer behoort echter niet tot het pakket bezuinigingsmaatregelen, stelt Calon. Over hoe het met de tramlijn naar Meerstad verder Calon gaat, is hij minder duidelijk. In september vorig jaar, bij de officiële start van de bouw van Meerstad, beloofde hij nog een tramlijn: 'Geen lullig lijntje, maar echt hoogwaardig openbaar vervoer', aldus de gedeputeerde destijds. Inmiddels is hij minder stellig. "We hebben afgesproken dat er een hoogwaardige openbaar vervoersas komt als er 1500 woningen in het centrum van Meerstad zijn.

Of dat een tram zal zijn, moet je aan het Trambureau vragen." Er zal hoe dan ook moeten worden bezuinigd op het project, schrijft het provinciebestuur in een brief aan provinciale staten. Hoe die bezuinigingen er uit komen te zien, wil Calon nog niet kwijt. Vrijdag vergaderen de aandeelhouders (waaronder vier bouwbedrijven en provincie en stad Groningen en Slochteren) over de te volgen koers. In mei en juni zijn de gemeenteraden van Groningen en Slochteren aan zet. Meerstad wordt gebouwd op grondgbied van deze beide gemeenten.

De bij Meerstad betrokken partijen passen het tempo waarin het gebied wordt gerealiseerd aan, maar zijn er van overtuigd dat het plan op langere termijn haalbaar is. Er zou een blijvende vraag zijn naar 'groenstedelijk' wonen. De aanloopkosten voor Meerstad zijn mede hoog omdat er wordt geinvesteerd in de ontwikkeling van natuur en landschap. Meerstad wil van de nood een deugd maken door al gekochte gronden waarop vooralsnog niet wordt gebouwd, in te richten als tijdelijk natuurlandschap.

 

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juni

mei

april

maart

februari

januari