Kredietcrisis schept kansen voor gebiedsontwikkeling.

potlodendonderdag 12 februari 2009 16:45

De kredietcrisis schept kansen voor gebiedsontwikkeling en geeft lagere overheden de mogelijkheid om de regie te herpakken. Hamit Karakus, wethouder van ruimte en wonen van de gemeente Rotterdam, adviseert gemeenten en provincies om niet de ontwikkelingen af te wachten. Ze moeten vooruitdenken en gezamenlijk oplossingen vinden, bijvoorbeeld op het gebied van voorfinanciering en afzetbevordering.

Rudy Stroink, oprichter van TCN Property Projects, meent dat een crisis loutert. De orderportefeuille wordt weliswaar leger, maar daardoor is er gelegenheid om bedrijfsmatige veranderingen door te voeren. Ondertussen dreigt echter wel een shake-out onder ontwikkelaars en bouwbedrijven. De primaire reflex is om de overheid om hulp te vragen. De vier grootste steden en NEPROM verzoeken om risicodragende Rijksparticipatie bij binnenstedelijke sleutelprojecten zoals de Amsterdamse Zuidas en Meerstad in Groningen.

Edo Arnoldussen, directeur van het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf (GOB) van het Rijk, vindt het verstandig dat gemeenten hun plannen handhaven. Zodra de markt weer aantrekt of zodra er geld beschikbaar komt moeten er tenslotte projecten op de plank liggen. De taken van GOB worden uitgebreid. GOB krijgt de middelen om zelf actief grondbeleid te voeren. (MKBnet)

 

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juni

mei

april

maart

februari

januari