Op een eilandje.

amelandmaandag 26 februari 2007 08:30

Week 9 per dag.

Niels Joostens

Zaterdag 3 maart 2007.

Vandaag de open dag van de provincie, onder andere ook op en rond de Fraeylemaborg. Omdat ik ’s morgens met andere dingen bezig ben komt het er niet van om even langs te gaan. ’s Middags wil ik in ieder geval naar het laatste openbare debat in het Provinciehuis. Bij de bushalte staat ook het oudste lid van de Slochter VVD te wachten. We hebben zoals ik al vermoede dezelfde eindbestemming. In het centrum struikel je zowat over de verschillende partijen die gewapend met allerhande materiaal nog wat stemmen proberen te krijgen voor komende woensdag. De debatten in het provinciehuis zijn leuk om te volgen. En zoals ik al had verwacht heeft Rudi Slager een goed verhaal en een prima onderbouwing. Hij moet het opnemen tegen een meneer met krullen die nogal hard schreeuwt. Krullen+schreeuwen=D66, daar hoef je geen hogere wiskunde voor te hebben gevolgd. En hoewel het aantal krullen in de kamerfractie is verdwenen, het schreeuwen is nog niet verleerd. Al zijn argumenten worden dan ook met één argument van tafel geveegd. Het verrassingsbedat is eigenlijk geen verrassing. Want de partijen met de meeste stemmen - die voorafgaande aan de discussie werden gegeven - mogen nog eens aan het werk. De uitslag levert de volgende winnaars op VVD, CDA en PvdA. Niet zo verwonderlijk want zoals Marc Calon al opmerkte leek de complete VVD aanhang naar de zaal te zijn gekomen. Op die manier werd er toch nog geklapt voor het overigens flinterdunne verhaal van Eisse Luitjens. Het meest opvallende debat van vanmiddag vond plaats tussen de PvhN en de NCPN. Waarbij vooral de inbreng van de NCPN opvallend mag worden genoemd. Want ik ken weinig lijsttrekkers die zichzelf in één en dezelfde zin zo tegen kunnen spreken. Vooral interessant omdat er ook werd gesproken over Meerstad en woningbouw. We hebben nog veel zendingswerk te verrichten want er leven nog veel verkeerde ideeën over dit project.
’s Avonds bezoek ik de gebedsdienst als afsluiting van de actieve campagne. Een goede bijeenkomst die ons vanuit psalm 72 ‘de Messiaanse koningspsalm’ wordt duidelijk dat christelijke politiek er absoluut toe doet!

Vrijdag 2 maart 2007.

Ook aan deze vakantie is opnieuw sneller dan ik zou willen een einde gekomen. Maar ook wel weer lekker om straks uitgerust te beginnen aan een nieuwe periode. De veerboot heeft wat moeite om snelheid te maken vanwege de harde wind. Heerlijk om dan even op het zonnedek te staan en te kijken naar het waddenlandschap. In Leeuwarden is goed te merken dat de provinciale verkiezingen er aan zitten te komen. Op elke hoek van een nieuw weiland staat wel een groot bord van deze of gene partij. Vooral de lokale partijen zijn regelmatig in zicht. Maar bij een grote boerderij, waar ik op zijn minst een flink VVD bord verwacht staat tot mijn verbazing en blijdschap een groot ChristenUnie bord. Het gaat de goede kant op in Fryslân en nu maar hopen dat we het in Groningen nog beter doen.

Donderdag 1 maart 2007.

Politiek lijkt te verbroederen. Zelf politieke opponenten als VVD en SP kunnen nu ineens een pact sluiten. De commentaren daarover op verschillende fora zijn duidelijk. Daarbij zitten veel SP stemmers die zich bekocht voelen en daarnaast ook neigen hun stemkeus voor de komende statenverkiezingen te wijzigen.

Het kamerdebat van vanmiddag is best wel leuk om eventjes te volgen. Maar na een tijdje heb ik de neiging om andere dingen te gaan doen. Dat gebeurt me wel vaker, soms ook in de commissie- en raadsvergaderingen. Dat laatste gaat veranderen, ten minste als ik goed heb geluisterd naar de ideeën van alle partijen -dus ook van onszelf- hierover. Steekwoord wordt/is communicatie. Echt zo'n lekker containerbegrip waar veel in past. Het heeft de neiging om heel abstract te zijn terwijl het juist concreet kan zijn en ook op die manier moet worden ingevuld. Als we dat niet doen 'zeuren' we ook de komende vier jaar met de regelmaat van de klok over een gebrek aan communicatie met de burger. Daar zijn we dan wel zelf bij. De uitspraak dat we iets willen doen aan communicatie en manier van debatteren vraagt ook dat we op zijn minst de wil hebben om ook echt te veranderen. Daar staat of valt namelijk alles mee. Ik ben benieuwd naar de ideeën die de werkgroep vernieuwing raadswerk aan zal dragen. Volgens mij zijn er legio mogelijkheden. In Groningen stad is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om te chatten met raadsleden. Dat vind ik als regelmatige gebruiker van deze vorm van communicatie nog niet eens zo'n heel gek idee. Al lijkt het me goed om vooraf even te informeren of dit goed loopt. Voordeel vind ik ook dat er een vraag kan worden achter gelaten voor de fractie. Hopelijk komen we op die manier af van het eilandje waarop we voor ons gevoel soms zitten. Helaas vertrek ik morgen ook weer van dit mooie eiland. Maar ik wil graag aanwezig zijn bij het grote debat in het provinciehuis.

Woensdag 28 februari 2007.

Heerlijk zonnig eilandweer vandaag en dus de hoogste tijd om er op uit te gaan. Er staat een stevige wind vanuit het westen. Die wind heeft er vannacht al voor gezorgd dat er de nodige schade is ontstaan aan schuurtjes en andere bouwwerkjes. Zodoende moet ik eerst aan het werk met het schuurtje van de buren. In de Leeuwarder Courant lees ik allerlei nieuws over de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Friesland. O sorry Provinsjale Steaten fan Fryslân. Ophef over een voorkeursactie van gewezen Tweede Kamerlid Algra om vanaf een onverkiesbare plaats in toch in het provinciale bestuur te komen. Gelukkig brengt TV Noord ook nieuws over de verkiezingen in Groningen. Alhoewel ik het tv debat van vandaag niet echt uit de verf vind komen. Dat ligt voor een deel ook aan de stellingen die regelrecht van de stemwijzer zijn gehaald. Ze leveren voorspelbare tegenstellingen op. Morgen de regeringsverklaring en aansluitende het debat met de Tweede Kamer, ben benieuwd hoe dat zal gaan.

Dinsdag 27 februari 2007.

Het dossier voor Meerstad Midden is inmiddels aangemaakt. -Lang leve het draadloos Internet!- Het is de bedoeling dat het gaat fungeren als mogelijkheid om elkaar over en weer te informeren. Daarbij spelen naast de stukken die we gaan behandelen ook de meningen in het gebied zelf een belangrijke rol. Helaas is het aanmaken van een forum nu nog niet mogelijk. Eerst maar eens zorgen voor invulling van de nu nog lege pagina. Hopelijk geeft het ook inzicht over de manier waarop we als fractie komen tot besluitvorming. Daar gaat namelijk vaak meer aan vooraf dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Deze manier van werken is één van de vele manieren om in contact te treden met burgers. Hopelijk krijgen we veel input vanuit het gebied zelf. Het te vormen dossier is te vinden onder. /meerstad-midden

Gelukkig heb ik vandaag niet de hele dag binnen gezeten, want zo tegen een uur of één zag de lucht er hoopgevend uit. Tijd om de fiets te pakken en door de duinen. Dat het heeft regend is goed te zien, duinpannetjes die normaal droog staan zitten nu helemaal vol water. En wanneer we even asfslaan richting de strandopgang zien we direct met welk geweld de zee tijdens de stormen van een aantal weken terug heeft huisgehouden. De zeereep is behoorlijk 'aangevreten'.

Maandag 26 februari 2007.

Brr.. koud en verregend komen we na een fietstochtje aan in het dorp Hollum. Zelfs met regen heeft dit dorp vol met historische commandeurswoningen nog een gezellige sfeer. Je zou bijna vergeten dat het weer het af laat weten. In één van de straatjes zit sinds kort een nieuw kledingwinkeltje. Even kijken wat ze daar binnen nu weer hebben gemaakt. Dat even gaat tegenvallen want een hele tijd later en een dikke tas verder en een hoop euro's armer verlaat ik de winkel. En er is zowaar een zwak zonnetje tussen de wolken doorgedrongen. Maar boven Terschelling ontwikkeld zich al een nieuwe bui. Snel terug naar de warmte, en met een heerlijk kopje Amelander koffie lezen in het boek dat ik vanmiddag ook heb gekocht. En nu maar hopen dat het keihard gaat regenen! Van het plan om Meerstad Midden verder te lezen komt helemaal niets terecht. Dat moet er toch echt van gaan komen anders moet ik aan het eind van de week tot de conclusie komen dat ik het voor niets heb meegenomen. Wel heb ik al een onderdeel over Meerstad op de site staan. Aan het dossier Meerstad koppel ik dan binnenkort het onderdeel Meerstad Midden. Inmiddels ben ik al wel de bezwaarschriften van bewoners aan de Hamweg gelezen. Die zullen we binnenkort in de fractie aan de orde stellen.

Zondag 25 februari 2007.

Wandelend door het bos en langs het strand kom je op hele goede ideeën. Het heerlijke is dat je de tijd even kunt vergeten, heerlijk de tijd hebt om een boek te lezen. Of zoals ik hoop te doen de stukken over Meerstad Midden. Het is taaie kost, maar wel belangrijk. Vooral omdat ik de indruk krijg dat er nogal eens met de doeltjes wordt geschoven. Het gaat er mij om dat het masterplan steeds leidend moet zijn en niet zomaar aan de kant mag worden gelegd. Ook ten aanzien van de doorgaande verbinding langs het Slochterdiep heb ik het idee dat er wordt geschoven. Linksom, rechtsom een route om  de Noord. Er lijken ineens allerlei mogelijkheden te zijn voor de fietsverbinding. Volgens mij is er iets anders afgesproken, namelijk een doorgaande verbinding langs het huidige tracé. Gelukkig ligt dit ook vast bij de provincie. Ondertussen heb ik al ideeën over de invulling van het landschapspark in Slochteren. Hier op Ameland hebben ze namelijk ook een aantal van die uitloopgebieden, met voorzieningen aangelegd. Binnenkort maar eens vastleggen op de foto. Zeker nu we het plan op verzoek van gemeentebelangen gaan bespreken in de commissie.

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht