Weer paar scheuren erbij.

gaswinning30-12-2014 12:30 30-12-2014 12:30

Opnieuw een aardbeving in Groningen. ChristenUnie-raadslid N. Joostens uit Slochteren voelde zijn huis de afgelopen nacht schudden.

Rond halfvier schoot hij wakker. „Ik hoorde een knal. Alsof het begon te onweren. Alsof er iets tegen de muur knalde. De dakspanten kraakten.”
 

Joostens ging naar beneden. „Ik heb rond het huis gekeken, maar door het donker kon ik weinig zien. Ik ben weer naar bed gegaan en heb geen naschokken gevoeld. Via de site van de KNMI heb ik mijn ervaringen doorgegeven.”

In Slochteren heeft de CU-politicus al een keer of vier een aardbeving meegemaakt. Zoals afgelopen zomer. „In het plafond van de benedenverdieping ontstonden toen scheurtjes.”

Tijdens het telefoongesprek met deze krant ontdekt Joostens dat zijn woning ook de afgelopen nacht averij opliep. „Ik zie een paar nieuwe scheuren.”

De aarde blijft door aardgas­winning maar rommelen in Groningen. Is Joostens het spuugzat? „Bij mij valt de schade mee. Maar er zijn mensen die overspannen raken en heel ongelukkig worden van de bevingen.”

De schokken beroeren ook de achterban van de ChristenUnie (drie van de zeventien zetels in Slochteren). „Ik hoor mensen met minder positieve ervaringen over de NAM. Burgers moeten aantonen dat schade aan een beving is te wijten. Dat de bewijslast bij hen ligt, vinden ze vervelend.”

Een oplossing „is nog niet dichtbij”, vreest Joostens. „Het is niet realistisch de gaskraan helemaal te sluiten. Gas is goed voor de financiën van de staat. Toch denk ik dat in deze regio de gasproductie verder naar beneden moet.”

Reformatorisch Dagblad 30 december 2014.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht