One size fits nobody!

IMG_0020zaterdag 19 februari 2011 12:15

Mensen heb je in soorten en maten. Dat is maar goed ook want het zou weleens een heel erg saai straatbeeld op kunnen leveren wanneer dat niet zo was. Dat geldt voor volwassenen maar ook voor kinderen en jongeren. Geweldig wanneer ik tijdens een tussenuurtje even een broodje ga halen en langs het plein van “de Springplank” in Siddeburen kom en al die verschillende karaktertjes samen bezig zie.

Al die verschillende karaktertjes met allemaal hun eigen mogelijkheden. Die mening had ook de minister van onderwijs heel wat jaartjes terug. Minder kinderen naar het speciaal onderwijs. Samen naar school werd het motto en zoals dat werkt, het is niet vrijblijvend. Wat de minister wil gaat ook gebeuren. Er moest dan ook wel heel wat met je aan de “hand” zijn wilde je nog in het speciaal onderwijs terecht komen.

Omdat hiervoor wel extra hulp en aandacht nodig kwam er leerling gebonden financiering. Het bekende rugzakje deed zijn intrede en op veel basisscholen kregen vriendjes de kans om ook samen bij elkaar in de klas te zitten.

Daaraan maakt de regering een rigoureus einde. Want er moet bezuinigd worden. En dat doe je natuurlijk niet bij je vriendjes van de bank en bij je partijgenootjes die allemaal een mooie uitrustfunctie hebben gekregen in de raad van bestuur bij één van onze vele multinationals.

Nee, bezuinigen doe je bij mensen die daar nu toch helemaal niets over te melden hebben. Kinderen en jongeren met een rugzakje zijn niet georganiseerd dus daar heb je dus ook weinig last van.

Donderdag na afloop van de commissie financiën -die ook al alles te maken heeft met bezuinigingen van deze regering- heb ik de herhaling van het debat op het passend onderwijs gezien. Voor zover je van een debat kunt spreken ten minste. De in mijn ogen slechtste minister van onderwijs (en dat zegt heel wat) murmelde er maar wat in rond. De hele oppositie vroeg om de minister president, maar die zit liever te theeleuten met Libelle lezeressen. Wat dat betreft mag hij het commentaar van zijn politieke groepering in de richting van Job Cohen ook wel bijstellen.

Uit ervaring als mentor in het voortgezet onderwijs, weet ik hoe lastig het is om een leerling van leerlinggebonden financiering te voorzien. Het is een papierwinkel, en je moet eerst aantonen dat alle extra hulp die je al hebt aangeboden niets heeft geholpen. In een twitter reactie van de nummer 2 van het Gelderse CDA, kreeg de ChristenUnie het vreemde verwijt dat ze kinderen zou stigmatiseren. We zouden hen een stickertje geven. Deze meneer heb ik gevraagd of het dan alleen moet gaan om het benoemen van het probleem. Blijkbaar is hij er nog niet uit, want antwoord heb ik niet gekregen.

Straks is het 2 maart en stem ik uit overtuiging. Voor mij provincie! Maar ook voor een alternatief dat kinderen en zwakkeren in de samenleving niet uitsluit. En aan al die CDA-ers zou ik willen zeggen. Lees Psalm 72 er nog eens op na.

Teken de petitie tegen bezuinigingen op passend onderwijs
Bekijk het debat in de Tweede Kamer
Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht