Ingenomen standpunten

Ingenomen standpunten

Raadsvoorstel met betrekking tot de vaststelling van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ).

Laatst gewijzigd op: 17-12-2009 00:00

De nieuwe Wet Investering Jongeren (WIJ) die op 1 oktober 2009 in werking is getreden maakt het voor gemeente mogelijk om op lokaal niveau jongeren tot 27 jaar een werkleeraanbod te bieden. Dat voorkomt dat ze aanspraak maken op een de bijstandsvoorziening van de Wet Werk en Bijstand (WWB).

De ChristenUnie heeft eerder al aandacht gevraagd voor de WIJ . We willen namelijk dat dit sturingsinstrument van de gemeente ook echt een goed werkend middel wordt in de sluitende aanpak. De groep jongeren die onder de WIJ zal vallen is een groep die extra zorg en aandacht verdient.

We hebben dan ook gevraagd om duidelijk te zijn in de communicatie. Het gegeven dat 10% van de Nederlanders laaggeletterd is zou sowieso in moeten houden dat de gemeente daar in haar correspondentie rekening mee houdt. Dat geldt zeker voor deze groep waaronder veel jongeren zullen zitten die nog niet aan de startkwalificatie voldoen. Het contact met deze jongeren moet persoonlijk zijn. Heldere uitleg van wat de rechten en ook de plichten zijn hoort er dan ook bij.

De tijd dat we alles maar op zijn beloop laten is gelukkig voorbij. De ChristenUnie heeft altijd al moeite gehad met de vrijblijvendheid. Wie wel kan maar duidelijk maak dat hij/zij niet wil moet niet het probleem zijn van de samenleving.

Dat de groep jongeren die onder de WIJ valt voor Slochteren niet groot is mag waar zijn maar is geen reden tot achterover leunen. Dat blijkt ook uit de cijfers. De jeugdwerkloosheid is in absolute zin misschien niet hoog, relatief is ze dat wel. In totaal gaat het om 1,51%. Van de 443 gemeenten in 2008 levert dat ons een 48e positie op. Wanneer je op alle indicatoren gezamenlijk een 400e positie hebt geeft dat toch wel aan dat er werk aan de winkel is.

De cliëntenparticipatie moet goed geregeld zijn voor deze groep. De zorgen die het Platform Werk en Inkomen hierover heeft delen we als ChristenUnie. Bij de uitvoering moeten we daar goed rekening mee houden.

Regionale omroep. (bijdrage)

Laatst gewijzigd op: 17-12-2009 00:00

Gemeenten zijn verplicht hun regionale omroep een bijdrage te verstrekken. Voor de gemeente Slochteren is dit de radio Midden Groningen. Omdat het gaat om een verplichting heeft de ChristenUnie ingestemd met het raadsvoorstel om per aansluiting een bedrag van €1,30 te betalen.

Door verschillende fracties werd dit onderwerp aangegrepen om opmerkingen te maken over het nut van de regionale zender met een volgens sommige fracties lage luisterdichtheid. Die opmerkingen zijn normaal gesproken prima, maar hebben nu geen enkel nut. Het is een verplichting, waarvan de uitvoering desnoods via de rechter kan worden afgedwongen.

Reïntegratie en werkvoorziening

Laatst gewijzigd op: 10-09-2009 00:00

Een onderwerp dat voor de ChristenUnie erg belangrijk is. Ook een onderwerp waar we een duidelijk stempel op hebben weten te drukken. Voor een betere afstemming van en goede sturing op het werk van Trio en Baanvak die de opdracht hebben gekregen een Bureau voor Werk en Reintegratie (BWR) te vormen.

De ChristenUnie is blij met de verscherping van de prestatieafspraken. Daar mogen wat ons betreft nog wel wat meer heldere normen bij. We investeren namelijk ons complete W-deel en sluizen dat door naar Baanvak die er vervolgens mee aan het werk moet.

Onze belangrijkste kritiek richtte zich op de eenzijdige afhankelijkheid die we hebben richting Baanvak. Zij zijn onze enige leverancier van reintegratietrajecten. Dat maakt het stellen van heldere normen lastiger. Clientelisme moet worden voorkomen. Dat zou je met meer concurrentie kunnen bereiken.

Kortom we hebben nog voldoende om verder over door te praten. De vorming van de BWR en het nastreven van een bedrijfsresultaat met minder grote tekorten steunen we.