ChristenUnie wil nieuw plan voor onderwijshuisvesting.

schoolbordkrijtzaterdag 19 september 2015 16:00

Tijdens de commissievergadering van donderdag 10 september 2015 heeft de ChristenUnie het college gevraagd om de kadernotitie onderwijshuisvesting voor Slochteren aan te passen.

De reden daarvoor was de, voor onze fractie, te directe relatie tussen de plannen die vlak voor de zomer door OPOS zijn gepresenteerd. De relatie tussen de plannen nu en een visiestuk van OPOS waarover we erg kritisch zijn is voor ons niet aanvaardbaar. Bij vasthouden aan de plannen zouden we dan ook niet anders dan tegen de plannen kunnen stemmen.

Daarvoor hebben we naast procedurele redenen ook inhoudelijke bezwaren.

Procedure.

De ChristenUnie heeft in de vorige collegeperiode gevraagd om en visie op de kleine scholen. Dit hebben we ook verwoordt in ons verkiezingsprogramma en het is daarna ook opgenomen in het collegeprogramma. Nu weten we dat OPOS die handschoen niet heeft opgepakt maar heeft gekozen voor een visie die daar haaks op staat en alleen maar vanuit financiën denkt zonder oog te hebben voor de gevolgen in de dorpen.

Op dit moment is de visie van OPOS nog onderdeel van gesprek met de ouders van leerlingen die op een van de scholen van deze organisatie zitten. De uitkomsten van de gesprekken en de eventuele gevolgen voor de visie kennen we niet. Het zou dan ook een slecht signaal zijn om nu al aan te nemen dat wat er nu ligt ook voor de volle 100% blijft liggen. 

Inhoudelijk.

Ook inhoudelijk hebben we problemen met de notitie die nu voorligt. De ChristenUnie is een warm voorstander van thuisnabij onderwijs en onderwijs in de dorpen. We hebben ons ingezet om sluiting van scholen te voorkomen en hebben de problemen ook aangekaart bij onze vertegenwoordigers in Den Haag. Deze inzet heeft er mee voor gezorgd dat de kleine scholen toeslag bleef bestaan. 

Voor de leefbaarheid in de dorpen vinden we de aanwezigheid van een school belangrijk. Het zal toch niet zo zijn dat makelaars teksten over scholen en winkels voor niets in de tekst van de catalogus zetten wanneer zij een woning aanprijzen? 

We waren en blijven kritisch op de rol die OPOS heeft gespeeld in de sluiting van de scholen in Overschild, Tjuchem en meer recentelijk in Lageland. Dat we daarin gelijk hebben werd ook duidelijk uit een inspraakreactie. Het stond zelfs in het ambtelijke stuk opgenomen.

Vervolg.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de kadernota onderwijshuisvesting zo wordt aangepast dat er aan de bezwaren van de ChristenUnie en andere fracties die onze oproep steunden gehoor wordt gegeven. De bespreking van dit stuk zal in de maand oktober plaats vinden.

Labels
Onderwijs

« Terug

Archief > 2015 > september

Geen berichten gevonden