Veilig thuiskomen in het donker; vraagt om goede verlichting.

kabelbreukdonderdag 05 februari 2015 20:00

De ChristenUnie heeft van verschillende kanten vragen en opmerkingen gekregen over het uitvallen van de straatverlichting in delen van de gemeente en specifiek op twee plaatsten die, ook in de avonduren, veel bezoekers trekken. Tijdens de commissievergadering hebben we gebruik gemaakt van de rondvraag om dit aan de orde te stellen.

Allereerst zijn we als fractie benadert over het niet goed functioneren van de openbare verlichting in een aantal straten in onze gemeente. Oftewel, de openbare verlichting staat gedurende een aantal uren uit. De straten die worden genoemd zijn: Hoofdweg Schildwolde (gedeelte tussen Kloosterpad en Hondelaan), Meenteweg, Noorderweg in Slochteren en de Schildwolderdijk. We kunnen ons voorstellen dat dit lijstje nog niet volledig is.

1) Herkent u deze geluiden en bent u hiervan op de hoogte?
Doordat het meerdere keren is voor gekomen het afgelopen half jaar denken een aantal inwoners dat het te maken heeft met gemeentelijke bezuinigingen, ze zijn bezorgd omdat het op dit soort momenten echt pikdonker is in deze straten en dit een zeer onveilig gevoel met zich meebrengt. 
2) Wij vragen u contact op te nemen met onze netbeheerder en deze te verzoeken de gebieden nader te onderzoeken naar eventuele gebreken en zo nodig het naar behoren te herstellen!

Daarnaast zijn wij aangesproken over de verlichting bij en rondom de sporthal in Siddeburen. Het blijkt dat ook deze verlichting het afgelopen half jaar een aantal keren niet functioneert. Gebruikers van de hal hebben meerdere keren contact gezocht met de gemeente Slochteren. Ze hebben gesproken met een medewerker van de front office die de 'klacht' zou neerleggen bij de juiste collega en de gebruikers van de hal zouden hierover terug gebeld worden. Dit is in alle gevallen niet gebeurt. Het levert gevaarlijke situaties op (helemaal als er niet wordt getraind op het voetbalveld), men ziet dan geen hand voor ogen. Ouders brengen/halen hun kinderen, maar ook gaan veel kinderen (basisschool leeftijd) op eigen gelegenheid heen. 
1) Bent u bekend met bovenstaande?
Als fractie vinden wij het zeer belangrijk dat kinderen sporten. Dit moet echter wel gebeuren in een veilige omgeving. 
2) Wij vragen u uit te zoeken hoe het komt dat gebruikers van de hal die bellen met de gemeente niet worden teruggebeld, maar het allerbelangrijkste is dat u er voor zorgt dat de openbare verlichting aldaar te allen tijde functioneert! 

Ook hebben we in Siddeburen gesproken met een ondernemer van Winkelcentrum de Kei. Deze ondernemer geeft aan dat er relatief gezien veel wordt ingebroken. Ook is er met enige regelmaat overlast van jongeren die zich daar begeven. 

Licht is een onderdeel van de inrichting van de openbare ruimte en zeer belangrijk voor de identiteit van dit winkelcentrum. Licht kan de sfeer maken of breken. Daarnaast is licht zeer belangrijk voor de mate van veiligheid die wordt ervaren. Hier zit nu de crux, de openbare verlichting is mat geel en wordt dus niet als “veilig’ ervaren door zowel ondernemers/bewoners als bezoekers. De ondernemer geeft aan hierover al meerdere keren te hebben gesproken met de gemeente maar dat er tot dusver nog geen oplossing voor gevonden is. 

1) Herkent  u zich in bovenstaande?
2) Als ChristenUnie willen we graag dat het lichtplan voor dit winkelcentrum nogmaals wordt bekeken. Er zijn vele (duurzame) mogelijkheden, denk aan sensoren etc. die ervoor kunnen zorgen dat de mate van veiligheid in dit gebied wordt verhoogd tot een acceptabel niveau. 

Labels

« Terug

Archief > 2015 > februari

Geen berichten gevonden