Veiligheid en vertrouwen belangrijker dan economisch gewin.

werkbezoekdonderdag 08 januari 2015 18:00

Vanmiddag brachten de ChristenUnie Kamerleden Arie Slob en Carla Dik een bezoek aan de familie Mossel in Schildwolde. Als ervaringsdeskundigen weten ze inmiddels wat het betekent om schade te hebben aan de woning. Na een eerder herstel zijn inmiddels na de beving van 30 december nieuwe scheuren ontstaan. Ook op eerder herstelde plaatsen.

De Kamerleden waren op werkbezoek in het gebied om zich voor te bereiden op de komende debatten in de Tweede Kamer. Eerder op de dag werden gesprekken gevoerd met de Commissaris van de Koning en het UMCG.

Tijdens het bezoek in Schildwolde werd doorgesproken over de noodzaak om veiligheid voorop te stellen en steeds voorop te blijven houden.  Het vertrouwen in de NAM en de rijksoverheid hebben een flinke deuk opgelopen. Juist deze week werd bekend dat er in de laatste periode van het jaar extra gas is gewonnen bij de putten in de buurt van Woudbloem en Loppersum.

Eerder hebben de lokale ChristenUnie vertegenwoordigers hun zorg al geuit over het afgesproken plafond. Dit is te hoog en lijkt bij de winning een soort nieuwe norm te worden. In het gebied geeft dat terecht het idee dat economisch gewin blijkbaar voor veiligheid gaat.

Egbert Jan Schilthuis vertelde vanuit de praktijk van schadehersteller hoe het gaat. In veel gevallen gaat het gelukkig goed. Tegelijkertijd lijkt veel schadeherstel vooral cosmetisch. Er wordt niet gekeken beneden het maaiveld. Jan Jakob Boersma kent als wethouder helaas ook veel andere gevallen. Daarbij verloopt het proces van schadeherstel erg moeizaam.

Schilthuis herkende ook dit geluid en kon daarvan een voorbeeld geven. Soms lijkt de toekenning van schade teveel op willekeur van de deskundige die.

Arie Slob en Carla Dik gaven aan de heldere signalen mee te nemen naar Den Haag, Bij hen staat veiligheid voorop. Ze spraken hun verbazing uit over de piekwinning in de laatste periode van het jaar. “De NAM heeft iets uit te leggen.”

   

Labels

« Terug

Archief > 2015 > januari

Geen berichten gevonden