‘Het Rijk staat te vaak met rug naar Noorden gekeerd’

maandag 30 juni 2014 12:30

Fanatiek bladert hij door het banenplan dat de noordelijke vier steden en arbeidsregio’s onlangs presenteerden. ,,Zo duur is het allemaal niet eens”, peinst fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie. Zakken geld heeft hij niet, maar hij loodst volgende week wel een voorstel door de Tweede Kamer dat het Noorden verder gaat brengen, zo zegt hij zelf.

Wat is het gouden idee?

,,Het Noorden komt met mooie plannen, de banenplannen van steden, maar ook eentje van gezamenlijke gemeenten in Drenthe en Hardenberg. Minister Kamp (Economische Zaken) is er vervolgens als de kippen bij om te zeggen dat dát voor de regio is, daar bemoeit hij zich niet mee. Als hij iets moet compenseren steekt hij even zijn nek uit, maar daarna is hij snel weer terug in Den Haag. Ja, provincies zijn verantwoordelijk voor regionaal economisch beleid, iets waar wij niet voor waren, maar dat wil niet zeggen dat je niets meer mag doen.”

Het kabinet moet meer werk maken van het Noorden?

,,Ja, de werkloosheidscijfers zijn er schrikbarend hoog. Er liggen mooie banenplannen en er zijn initiatieven om de chemiesector en agribusiness te versterken. Dat moet niet stranden op bureaucratie en landelijke regels die niet aansluiten op de regionale situatie. We dragen de regering daarom op om bij te dragen aan actieplannen die ontstaan vanuit de regio.”

Hoeveel geld levert dat op? 

,,Daar denk ik niet als eerste aan, maar je moet het ook niet uitsluiten. Als de regio de zaken goed voor elkaar heeft, maar net even dat laatste duwtje in de rug nodig heeft, waarom niet? Schrap verder beklemmende regelgeving, verkort procedures, laat een ambtenaar van EZ meedenken. Deze week nog schoof Kamp met één gebaar het Drentse plan terzijde, dat gaat straks niet meer.”

Zo’n behandeling wil Zeeland of Limburg vast ook wel.

,,Dat is toch alleen maar goed? Maar dan moeten ze wel zelf met plannen komen, zoals het Noorden doet. De minister-president zei het van de week zelf ‘twee dingen zijn belangrijk voor dit kabinet: werk en groei’.

Het Noorden blijft duidelijk achter. Stel je geld beschikbaar, geef dan voorrang aan de gebieden waar de achterstanden heel groot zijn en waar concrete plannen liggen. Het gaat voor provincies en gemeenten om grote bedragen, maar in het total van het rijksbeleid zou je het ergens moeten kunnen vinden. Het is ook de houding, knippen we alles in stukjes en zeggen we: zoek het verder maar uit. Of voelen we ons betrokken met elkaar?” 

De tekst van de motie luidt ‘daar waar mogelijk’. Een mooie vluchtroute voor de minister: helaas, het is hier niet mogelijk. ,,Dan kan hij mij op de stoep verwachten. Leg dat maar eens uit. En de PvdA, een van de regeringspartijen, want Samsom(PvdA-fractievoorzitter,) heeft zijn naam er ook onder gezet. Het is niet zo, zeg ik in alle eerlijkheid, dat alle plannen onverkort overgenomen zullen worden. Er mag kritisch naar gekeken worden. Zo vind ik dat het Noorden de kennisinstellingen veel te weinig betrekt bij de plannen, dat laten ze echt liggen.”

Wordt u er niet mismoedig van?

,,Nee, alleen maar strijdbaar. De mensen die mismoedig zijn, zijn de mensen die thuis zitten en graag aan het werk willen. Van ons mag gevraagd worden voor hen het maximale te doen.”

Labels
In de media
Partij

« Terug

Archief > 2014 > juni

Geen berichten gevonden