Weeg bij fusietraject ook de financiën mee.

gemeentekaartzaterdag 01 juni 2013 15:00

Slochteren laat een positief resultaat zien op de jaarrekening en zet dat verder door bij de zomerbrief die de opmaat vormt voor de komende begroting van 2014. Het huishoudboekje is door het gevoerde beleid van wethouder Jan Jakob Boersma al jaren op orde.

Effect van Rijksbeleid.

Dat is niet zomaar gelukt, want de afgelopen jaren werkt ook Den Haag niet mee. Eerst werd het systeem van trap-op-trap-af geschrapt. Gevolg: toen de rijksoverheid extra geld uitgaf kregen gemeenten het er niet bij. Nu het rijk bezuinigd werkt het mechanisme weer wel. Daarnaast worden er extra taken naar gemeenten toegeschoven terwijl de meerkosten niet volledig worden gecompenseerd. 

Kerntaken en perspectiefwissel.

Slochteren is een van de eerste gemeenten geweest die een inter(actief) proces heeft opgezet om na te denken over noodzakelijke bezuinigingen. Een kerntakendiscussie en bijbehorende perspectiefwissel hebben gezorgd voor een bezuiniging van op termijn 3 miljoen euro per jaar.

Voorwaarden voor verder fusieproces.

De ChristenUnie vindt dat er veel van inwoners is gevraagd en dat daarom ook van fusiepartners gevraagd mag worden om in elk geval de financiën beter op orde te hebben. Voor de meeste in het rapportje “Grenzeloos Gunnen” voorgestelde partners geldt dat niet. Werk aan de winkel voor die gemeenten dus! Want voor ons is het een belangrijke voorwaarde bij verder te zetten stappen.

Rol van de provincie.

Daarbij zijn we niet onder de indruk van de druk vanaf het Martinikerkhof. Laat GS nog eens goed lezen wat er in “Grenzeloos Gunnen” voor harde noten worden gekraakt over de houding van de provincie richting gemeenten. De provincie matigt zich een toon en houding aan die niet past bij haar rol. De gemeenten zijn aan zet, zij gaan over hun toekomst. Daarin wordt zij gesterkt door de minister van Binnenlandse Zaken die hierover erg duidelijk is. Geen gedwongen druk van wie dan ook, maar een eigenstandige keuze. Het wordt tijd om het proces dus te kantelen van topdown naar bottom up.

Labels

« Terug

Archief > 2013 > juni

Geen berichten gevonden