De fraudewet in Slochteren.

fraudewetzaterdag 02 februari 2013 17:00

Fraude hoort niet bij een rechtstaat en moet worden bestreden. Ook mag fraude niet lonend zijn en moet de fraudeur worden aangepakt. Voor het gevoel van recht is het daarom goed dat er consequenties zijn. Dat geldt voor fraude in het groot, maar ook in het klein.

Wie dus een uitkering geniet en het met de regels minder nauwe neemt heeft dus een probleem als hij die zaken verzwijgt. De harde lijn is dan 100% terugbetalen met daarboven 100% van het ten onrechte genoten bedrag.

Bij herhaling wordt bovenop het gefraudeerde bedrag 150% boete geheven. Daarnaast mag de gemeente drie maanden de uitkering opschorten.

Dat laatste kan ongewenste gevolgen hebben. De ChristenUnie denkt daarbij aan nadelige gevolgen voor gezinnen met opgroeiende kinderen, het vergroten van financiële problemen en het ontstaan van een sociaal isolement.

De ChristenUnie kan zich dan ook beter vinden in de tussenweg waarbij gedurende ten hoogste drie maanden 50% van de uitkering wordt ingevorderd. Wanneer dit echt niet kan is er de hardheidsclausule, waardoor er gelegenheid is om af te wijken van de regels.

De ChristenUnie heeft verder gewezen op de mogelijke gevolgen wanneer naast de gemeente ook een andere incasso zorgt voor een daling van het inkomen effectief beneden de 50% van het uitkeringsbedrag. Ook de nationale ombudsman en incassobedrijven wijzen in het rapport Paritas Passé op dit probleem.

Door de verplichte beëindiging van een eventuele schuldhulpverlening kan er een onevenredige druk op gezinnen ontstaan. De wetgever geeft in antwoord op Kamervragen aan dat er voor de gemeenten voldoende mogelijkheden over blijven om zorg op maat te bieden.

Vervolg

De ChristenUnie zal zich in aanloop naar de gemeenteraadsvergadering beraden op de onderwerpen paritas passé en mogelijkheden om toch zorg te dragen voor een goede financiële huishouding.

Vragen/opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen op dit onderwerp kunt u contact opnemen met raadslid Niels Joostens woordvoerder op dit onderwerp.

Inbreng

 

 Inbreng in eerste termijn

 

 Inbreng in tweede termijn

 

Raadsvoordracht

Labels
Armoede
Commissie

« Terug

Archief > 2013 > februari

Geen berichten gevonden