"Wie geloof en politiek wil scheiden heeft van beiden niets begrepen."

foto3woensdag 18 juli 2012 13:00

De ChristenUnie is een christelijke partij, dat betekent dat onze standpunten gebaseerd zijn op Bijbelse uitgangspunten. Elke politieke partij heeft uitgangspunten nodig. Want alleen wanneer je weet wat je vertrekpunten zijn weet je ook waar je aanloopt tegen grenzen, waar je bij wilt sturen en waar je goedkeuring aan kunt verlenen.

Voor bijvoorbeeld de PvdA en de VVD geldt dat ze te boek staan als seculiere partijen. Toch hebben ook zij een vorm van geloof. Ze belijden namelijk uitgangspunten van de Franse revolutie. Waarbij voor de PvdA de gelijkheid en voor de VVD de vrijheid de boventoon voeren. Het is dan ook niet zo vreemd dat ze elkaar niet echt lagen toen de voorouders eens probeerden een fusie te bereiken.

In een ingezonden stuk in ’t Bokkeblad van vorige week werd verslag gedaan van een commissievergadering. Daar staat een hoop nuttigs in, want een relatieve buitenstaander kan vaak goed verwoorden wat hij ziet en wat daaraan zou moeten veranderen. 

Op één punt verschillen we duidelijk van mening. Het benoemen van je christelijke uitgangspunten staat niet haaks op de grondwettelijke scheiding van kerk en staat. Die goede gewoonte vindt ook de ChristenUnie van groot belang. Wat wel mogelijk moet zijn is dat je gewoon uit kunt komen voor je uitgangspunten en idealen. Of die nu christelijk, liberaal, socialistisch, humanistich of libertijns zijn. Kortom geloof en politiek zijn moeilijk te scheiden. Dat zou trouwens weer ingaan tegen belangrijke artikelen in onze grondwet die vrijheid van spreken, geweten en vrijheid van vergadering en vereniging waarborgen.

In het gewraakte deel van mijn betoog benoemde ik de dromen van koning Jozef, die tijden van economische voor- en tegenspoed voorspelde. Dat verhaal staat inderdaad in de Bijbel. Net als veel ingeburgerde spreekwoorden in het hedendaags Nederlands. Want dat we in debatten en woordvoeringen gewoon Nederlands moeten gebruiken ben ik met de schrijver van het ingezonden stuk helemaal eens.

De titel is een citaat van André Rouvoet, voormalig politiek leider van de ChristenUnie.

Labels
Column

« Terug

Archief > 2012 > juli

Geen berichten gevonden