Wist-u-dat over de bibliotheek en onze reactie.

boekendinsdag 22 mei 2012 16:00

De vrijwilligers van de bibliotheek hebben alle raadsleden een mail gestuurd met een opsomming de bezuinigingen op de bibliotheek een slecht idee is. Het meedenken van de vrijwilligers hebben we als fractie erg gewaardeerd. Op de wist-u-dat hebben we natuurlijk ook een antwoord gezonden. U vindt ze natuurlijk ook op de site.

Wist-u-dat:

  • De bibliotheek een BASISVOORZIENING in Harkstede, Slochteren en Siddeburen is waar alle  inwoners  veel `leesplezier` aan kunnen beleven en de sociale contacten eenzaamheid  vermindert,
  • Dhr. Nieveen de gemeente Slochteren bij lange na NIET kan vergelijken met Appingedam. Qua aantal inwoners wel, maar qua spreiding van de inwoners nooit.            
  • Er veel leners zijn zonder eigen vervoer tijdens de openingsuren in Appingedam of Hoogezand,
  •             
  • Het openbaar vervoer naar Appingedam en Hoogezand alleen in de spits redelijk is, maar tijdens de openingstijden?, dit een behoorlijke lastenverzwaring is : retour Appingedam per bus E4,12,
  •  Na bezoek aan de  bibliotheek in Appingedam of Hoogezand  men daar ook boodschappen gaat doen en niet bij de ondernemers in onze dorpen,
  •  Er in onze bibliotheken met veel PERSPECTIEF gewerkt wordt door 1 betaalde bibliothecaris en vele vrijwilligers,
  •  Wij: de vrijwilligers van alle 3 de bibliotheken, NIET voor onszelf opkomen, maar  voor meer dan 2500 leners tussen 12 jaar en minder mobiele senior die nu ook van de BIBLIOTHEEK gebruik maken, er veel echtparen op 1 pas lenen, er zijn dus VEEL MEER leners,
  • U met deze E200.000,= hoge bezuiniging  de LEEFBAARHEID  in onze gemeente uit het oog verliest,
  • Aspirant inwoners een reden geeft om elders te gaan wonen.

 Kortom:  BETER TEN HALVE GEKEERD DAN TEN HELE GEDWAALD!

Daarop hebben we de volgende inhoudelijke reactie gegeven.

Geachte gebruiker van de bibliotheek,

Dat de bibliotheek een basisvoorziening is wordt door de ChristenUnie niet bestreden. Daarom was onze inzet er op gericht om die voorziening, in welke vorm dan ook, voor de kernen Slochteren, Harkstede en Siddeburen te behouden.

Alle partijen in de gemeenteraad hebben zich wel gesteld achter het te bezuinigen bedrag, hierin zit voor de bibliotheken in vier jaar tijd oplopend een bedrag voor €200.000,-

Na de eerste aankondiging heeft de ChristenUnie de inbreng en inspraakreacties van de medewerkers van de bibliotheek erg serieus genomen en uitgebreid besproken. Voor een centrale bibliotheek leek geen draagvlak en uit gesprekken met vrijwilligers kwam naar voren dat ze zouden stoppen met het werk wanneer de bibliotheek in het eigen dorp zou sluiten. De vrijwilligers zijn de kurk waarop steeds meer in de gemeente drijft. Die inzet moeten we koesteren. Vanuit de ChristenUnie is er veel waardering voor de vrijwilligers. Dat was ook de reden waarom we eerder succesvol hebben aangedrongen op een collectieve vrijwilligersverzekering.

Aan het eerste rijtje mogelijkheden is op verzoek van de ChristenUnie een optie toegevoegd. Deze optie is nu uiteindelijk als optie twee terug te vinden.

De samenwerkingsoptie met Hoogezand-Sappemeer geeft direct al meer mogelijkheden. Daar zijn we ook gelet op de geuite klacht, dat ouderen lokaal bediend moeten blijven, blij mee.

In onze opinie is dit voorstel, binnen het te bezuinigen bedrag, de best haalbare optie. Voor de jongere lezers en het basisonderwijs is er in alle hoofdkernen een voorziening. Voor de oudere lezers die eerst helemaal niets over zouden houden blijft de voorziening overeind.

Omdat we aangesloten blijven bij biblionet blijven de leenmogelijkheden voor elke lener overeind, al zal dit wel op een andere dan voorheen gebruikelijke manier moeten worden gedaan.

In de tussentijd hebben we verschillende voorstellen gedaan die op verzet stuiten van biblionet. We hebben daarnaast sterk de indruk gekregen dat vrijwilligers de ene keer wel in beeld zijn bij de organisatie en op andere momenten helemaal niet.

Ook het beeld dat instanties als de Stichting Woningbouw Slochteren mogelijkheden zien blijkt bij navraag minder concreet dat wordt verondersteld. De al te stellige uitspraken van de directeur zullen dan ook reden zijn om hierover aanvullende vragen te stellen.

Laat het duidelijke zijn, bezuinigen en snijden in voorzieningen wil niemand. De bezuinigingen in Slochteren zijn helaas wel het gevolg van een terugtrekkende landelijke overheid die bij bezuinigingen direct het budget van gemeenten en provincies kort. Daarnaast worden door extra verplichte taken de al ingeperkte middelden nog meer onder druk zet.

De leefbaarheid in alle drie de hoofdkernen, vraagt (ook vanuit de Visie het Land van Slochteren 2020) om gelijkwaardigheid in voorzieningen. Drie bibliotheekpunten bieden een betere garantie om in financieel betere tijden weer op te schalen, zodat weer meer doelgroepen rechtstreeks kunnen worden bediend. We zijn ons natuurlijk bewust van de opzet van onze gemeente en maken dan ook geen vergelijking met andere gemeenten. Die zouden alleen al vanwege het landelijke karakter en lintbebouwing mank gaan.

Alles overwegend komen we tot de conclusie dat optie twee het best haalbare resultaat kent. Voor de ChristenUnie is het onmogelijk gebleken een bedrag van structureel twee ton vrij te spelen voor het handhaven van de drie bibliotheken in de huidige vorm.

Labels
Opinie

« Terug

Archief > 2012 > mei

Geen berichten gevonden