Raad in meerderheid achter Meerstad vernieuwd.

bokkeblad-gr-gevrijdag 03 februari 2012 12:00

De gemeenteraad is vorige week donderdagavond in meerderheid akkoord gegaan met ’Meerstad vernieuwd en verstandig verder’. ”Een nieuw hoofdstuk in Meerstad”, zoals PvdA-er IJsbrand van der Leeuw verwoordde, waarbij de gemeente Groningen alle risico’s op zich neemt en de grondexploitatie van Meerstad gaat voeren en het gebied zal ontwikkelen en vormgeven.

De gemeente Slochteren zal z’n focus in de nieuwe samenwerking richten op het realiseren van publieke voorzieningen als scholen, sportvelden en wijkvoorzieningen. ”Het lijkt een nieuw hoofdstuk van een boek, maar ik zie het zelf meer als het tweede deel”, sprak IJsbrand van der Leeuw (PvdA).

”Het blijft ook na deze aanpassing een groot plan. Complimenten voor het college voor het behaalde resultaat, want de risico’s waren belachelijk hoog. Maar de provincie en de gemeente Groningen hebben altijd beloofd ons niet te laten vallen. De stad heeft die belofte stand gehouden. De provincie komt er goed vanaf, terwijl dat de overheid was die de trekker zou zijn en die ons er bij heeft getrokken!” De PvdA wilde wel weten of alle risico’s voor Slochteren nu weg zijn.

Ook de ChristenUnie prees de gemeente Groningen: ”Er was en er is respect voor elkaar!”, zei Gerrit Hooikammer. ”Laat de insteek zijn dat Slochteren samen met Groningen mooie voorzieningen gaat realiseren. Dat de provincie er zo gemakkelijk kan uitstappen is voor ons onbegrijpelijk! Ze moeten ook financieel meer betrokkenheid tonen!”

Ook de VVD-fractie refereerde aan de start van Meerstad. Jannie van der Meer-Dijkstra: ”De gemeente is in het verleden door de provincie onder druk gezet om te tekenen. Slochteren heeft bestuurskracht getoond, hetgeen tijdens de vergadering in de gemeenteraad van Groningen ook benadrukt werd. Opnieuw weet Slochteren een bedreiging om te zetten in kansen!” 

Gemeentebelangen is eveneens de mening toegedaan dat de provincie er goed van af komt met alleen nog verantwoordelijkheid voor het realiseren van een robuust en duurzaam functionerende ecologische hoofdstructuur. De andere overeenkomsten vindt de partij echter maar niets. Pieter Offens: ”De zeggenschap over ons grondgebied in Meerstad wordt overgedragen aan de gemeente Groningen. Dat geldt dus ook voor de haven van Harkstede en van Lageland. De zelfstandigheid van Slochteren is er niet mee gediend dat een andere gemeente bepaalt wat er op ons grondgebied gebeurt!”

”Wij denken dat het verstandig is nu ons verlies te nemen”, sprak Fré Bos (CDA), ”al gaan we niet jubelen dat deze overeenkomst fantastisch is. We hebben waardering voor de portefeuillehouder, maar ook iets uit leggen aan onze inwoners: we gaan bezuinigen terwijl we wel doorgaan met Meerstad! We moeten uitleggen hoe het is gekomen en wat de uitkomst is”.

Labels
In de media

« Terug

Archief > 2012 > februari

Geen berichten gevonden