De jaarrekening is opgemaakt.

Euroswoensdag 08 juni 2011 09:30

In de commissie financiën hebben we de jaarrekening besproken. Ook deze jaarrekening is door de accountant voorzien van een goedkeurende verklaring. Controles die zijn uitgevoerd hebben geen afwijkingen van belang laten zien. De woordvoering in eerste termijn en een samenvatting van de tweede termijn vindt u hier.

Jaarrekening 2010

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Het is zo'n zinnetje dat er na een radiospotje in moordend tempo wel eens uit wil komen. Resultaatgericht bezig zijn vraagt in elk geval om helderheid van bestemmingen en de daarmee beoogde doelen. Scherper formuleren van het doel zorgt ook voor een goede focus. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat we steeds voor ogen hebben waar we naar toe willen. Daarvoor hebben we een heldere gemeentevisie ontwikkeld, waarin we de eindstip hebben vastgelegd. Nu we een aantal jaren verder zijn is het goed te kijken of we nog op koers liggen. Nu we landelijk steeds meer naar stuurboord gaan betekent dat helaas ook dat voor delen van de samenleving geldt dat ze bakzeil haalt.

Voor de gemeente Slochteren geldt dat we er goed aan hebben gedaan om ons voor te bereiden op zwaar weer. De vraag is of dat genoeg is geweest en of we tegelijkertijd niet  aanlopen tegen de grenzen van ons kunnen of belangrijker nog de grenzen van ons willen.

De ChristenUnie maakt zich zorgen over de snelheid waarmee van de maatschappij wordt verwacht taken op te pakken. Voor ons is de jaarrekening dan ook niet alleen een moment van terugkijken maar ook een moment om vooruit te kijken.

Vanuit onze visie op de samenleving kunnen we erg ver meegaan in de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Maar die moet dan wel in rede liggen met de mogelijkheden van elk individu.

Deze jaarrekening laat een positief eindresultaat zien. De verwachtingen waren anders want zowel bij de vaststelling van de begroting als bij de tussentijdse begroting werd er een tekort verwacht. Het resultaat ligt binnen de marges van onze begroting. De marge wordt al aanzienlijk groter als je het verschil tussen het negatief gecalculeerde bedrag en het rekeningresultaat neemt. (681.000 euro)

Het budget voor participatie is nog niet in zijn geheel besteed. Er resteert nog 25.000 euro. In totaal is er dus zo'n 175.000 euro uitgegeven. De ChristenUnie wil graag weten wat er met dit bedrag is gedaan en hoe het uiteindelijk heeft meegeholpen de participatie van groepen in de samenleving te vergroten. Gelet op de doelstelling die we als gemeente hebben en zoals we die in de visie hebben verwoord; moeten dit soort zaken voor ons helder zijn. Eerder  gingen we akkoord met het toekennen van dit bedrag, maar zijn de middelen ook effectief besteed. Graag een helder antwoord hierop!

Dat het moet gaan om de grote lijnen en dat niet elke eurocent aan ballpoints terug te vinden hoeft te zijn is voor ons duidelijk genoeg, we onderschrijven de opmerkingen van de accountant op dit punt dan ook volledig. Wel komt het voor dat er binnen een programma naar percentages grote afwijkingen zijn. Als dit het geval is zou het goed zijn wanneer er een korte tekstuele toelichting volgt.

Bij de programma's komt duidelijk naar voren dat we een gemeente vol activiteiten zijn. Slochteren maakt zichtbaar werk van de toekomst en stemt daar haar beleid en beleidskeuzes ook op af. Binnen het programma Veiligheid is er dan ook aan alle voorgenomen doelen gewerkt. Er is extra gewerkt aan een onderzoek naar de ervaren overlast van de pannakooi in Harkstede. We hebben als fractie nadien geen opmerkingen meer gekregen. Destijds is er wel een aantal toezeggingen gedaan om de overlast te verminderen. We horen graag of er inderdaad tot een werkbare oplossing is gekomen.

Inhoudelijk bemoeien we ons als raad niet meer met het openbaar onderwijs. De ChristenUnie vindt dat een goede zaak. We leggen de verantwoordelijkheid terug bij de professionals zelf. Dat bevordert de mogelijkheid om in te zetten op dat wat het meest nodig is. Binnen het programma Openbaar Onderwijs zijn er tussen de verschillende meetmomenten en de jaarrekening wel opvallend grote verschillen te zien. De verklaringen ontbreken terwijl het gaat om een factor van. De vraag is voor ons nu vooral bij welk bedrag we een grens trekken en dus wel of geen schriftelijke verklaring opnemen.

Investeren in de samenleving is goed en belangrijk. Nu we voor een ongekend grote bezuiniging staan is facilitering door de gemeente (hoe graag we dat ook zouden willen) steeds minder vanzelfsprekend. Het is goed dat we door middel van een accomodatiefonds in staat zijn geweest om te investeren in gemeenschapsvoorzieningen. De ChristenUnie wil graag weten hoeveel geld er nog over is in het fonds nu niet alles is gebruikt. Betekend het ook dat er bepaalde aanvragen niet zijn gehonoreerd. Te denken valt aan de kleedruimtes van de vv Siddeburen. Bepaalde randvoorwaarden zijn belangrijk om aan andere doelstellingen zoals maatschappelijke activering, gezonde leefstijl en preventie te werken. Investeren zal dan mogelijk meer opleveren dan kosten.

Maatschappelijke activering.

Nu steeds duidelijker wordt dat de jeugdzorg naar de gemeenten gaat willen we nogmaals een klemmend beroep doen op het college om in samenspraak met Hoogezand-Sappemeer en de provincie Groningen te inventariseren hoe we dat het beste aan kunnen pakken. De wethouder gaf eerder aan in overleg te zijn we willen graag concreter weten hoe we hier verder uitvoering aan geven. Voor de ChristenUnie is dit een belangrijk onderdeel van het beleid. Bij het bestemmen van het rekeningresultaat speelt dit voor ons een belangrijke rol.

Het leefbaarheidsfonds blijkt een goed en aantrekkelijk instrument, dan zal evaluatie niet zo moeilijk zijn. Vanwege het al aangekondigde plan van voortzetting is een evaluatie voor de uiteindelijke vaststelling van de begroting voor ons wel belangrijk. Ook hierbij moeten we ons de vragen stellen of middelen efficiënt, doelmatig en doeltreffend worden besteed. Het voorkomt ook het beeld dat het zou gaan om een BBQ pot.

Werk en inkomen.

De samenwerking met Hoogezand-Sappemeer levert een positief resultaat op. Het is goed te zien dat samenwerking naast verbeteren van de dienstverlening en meer kennis ook in financiële zin iets oplevert.

Beheer openbare ruimte.

Speerpunt van de laatste jaren van de vorige collegeperiode was duurzaamheid. Het idee dat duurzaamheid geld kost is inmiddels een idee dat gelukkig wat wordt genuanceerd. Duurzaamheid laat zich het best omschrijven op het snijvlak van de bekende P's people, planet en profit. Daarin zit besloten waar het in de kern om draait. De ChristenUnie herkent zich hier goed in. We hebben de aarde in bruikleen gekregen en zijn verantwoordelijk voor een goed beheer zodat generaties na ons ook goed kunnen opgroeien en leven. Inmiddels is ook steeds duidelijker dat het financieel iets oplevert. Omdat het gaat om de langere termijn blijft dat vaak buiten beeld. Wat ons betreft werken we dan ook verder aan duurzaamheid in als ons beleid en moet het bij alle beslissingen die we nemen een van de uitgangspunten zijn.

De ChristenUnie is tevreden over de vormgeving en inhoud van de jaarrekening. We zijn erg benieuwd naar de antwoorden op de gestelde vragen. Voor ons is belangrijk dat alles wat we doen wel toewerkt naar een helder doel. Dat dit lastig is besefte we, maar het is voor ons onmogelijk om onze taak naar behoren uit te oefenen als de kaders steeds schimmiger worden.

Frictiekosten akkoord, omdat het gaat om een aanzienlijk bedrag willen we deze gelden bij de uiteindelijke begroting in het najaar wel duidelijk terug te vinden zijn. 

De paragrafen zijn voor ons duidelijk en voldoende toegelicht.

Tweede termijn:

De ChristenUnie is ingegaan op volgende onderdelen; participatiebeleid er volgt een uitgebreide verantwoording over de doeltreffendheid van de besteding van 175.000 euro. (toezegging wethouder Huizing)

Omdat er nog te weinig duidelijkheid is over de financiële gevolgen van de overdracht van jeugdzorgtaken van de provincie naar de gemeente is het opnemen van een bedrag voor eventuele hogere kosten op dit moment nog niet noodzakelijk.

Het bosproject wordt nu voortgezet in de vorm van een combinatiefunctionaris. Dat is niet in overeenstemming met de afspraak die eerder is gemaakt. Toen er sprake was van de combinatiefunctionaris is er ook gevraagd naar een evaluatie van het BOS project tot dat moment. Dat is ook toegezegd. Aangezien de combinatiefunctionaris maar een jaar zal blijven is evaluatie van BOS voor ons niet meer van belang.

De post frictiekosten moet in de komende begroting steeds duidelijk in beeld blijven, hierdoor hebben we zicht op de inzet van middelen. Omdat het om een groot deel van het batig saldo gaat is dit voor ons een belangrijke voorwaarde.

Informatiedeling bij een TVB is prima, maar mag geen reden zijn om op vragen niet in te gaan en enkel te verwijzen naar de plaats waar deze informatie te vinden is. Dit zijn namelijk officiële vergaderingen, en voor een TVB gelden andere regels.

 

Labels
Bijdragen
Commissie

« Terug

Archief > 2011 > juni

Geen berichten gevonden