OPOS moet snel werk maken van fusie.

krijtjesvrijdag 11 februari 2011 10:00

Stichting OPOS heeft haar begroting ter goedkeuring aan de raad aangeboden. De ChristenUnie heeft de begroting goedgekeurd. Wel willen we dat OPOS haast maakt met haar fusieplannen om in de toekomst financieel gezond te blijven.

Wie van Nederland, kennisland wil maken moet aan de basis beginnen. Investeringen in het onderwijs over de volle breedte hebben dan ook de nodige aandacht gevraagd en –helaas- voor een deel gekregen. Onderzoeken blijven dan ook uitwijzen dat we ten opzichte van andere landen steeds slechter scoren. Wie niet verder leest en kijkt dan zijn neus lang is komt, wellicht te snel, tot de verkeerde eindconclusies.

Zetten we onze score af tegen dat wat we aan onderwijs uitgeven dan doen we het helemaal nog niet zo slecht. We gaan efficiënt om met de middelen en realiseren veel kindgebonden onderwijstijd.

Stichting OPOS is daarop geen uitzondering. Na vergelijking met onderwijsinstellingen met een zelfde schaalgrootte blijken ook de kosten van overhead in de vorm van bestuur, administratie en beheer erg mee te vallen. Het streven van OPOS om hierop desondanks te bezuinigen geeft duidelijk aan dat kansen die worden gezien ook worden benut.

Voor dit moment hebben we echter te maken met de situatie hier en nu. Vooruitkijkjes naar de toekomst geven enig houvast, maar zijn van erg veel verschillende zaken afhankelijk. Niet alle factoren zijn vooraf in te schatten. Van OPOS wordt verwacht dat zij binnen het beschikbaar gestelde bedrag (lumpsum) blijft. Dat lukt alleen door aanspraak te doen op de bruidschatregeling en een onttrekking uit de eigen reserve.

Kiezen voor een grotere bestuursvorm biedt dan ook mogelijkheden. Het streven van de stichting om te komen tot fusie met een andere stichting is dan ook niet nieuw. De ChristenUnie onderschrijft de noodzaak voor fusie op korte termijn. De stichting heeft nu nog voldoende reserves, maar ook die zijn niet onuitputtelijk, daarnaast is de bruidschatregeling ook niet meer van toepassing. De meerjarenbegroting is moeilijk sluitend te krijgen.

Net als andere scholen heeft OPOS te maken met de gevolgen van bezuinigingen vanuit de rijksoverheid. Een daarvan die het primaire proces direct raken is de bezuiniging van 300 miljoen euro op passend onderwijs. Deze bezuiniging, die vooral de meest kwetsbare leerlingen treft, is voor de ChristenUnie onbespreekbaar en stuit terecht op breed verzet. Het zal ook een zware wissel trekken op de verdere personele en financiële capaciteit. Toch heeft OPOS er rekening mee te houden. Deze recente ontwikkeling is in de begrotingen al verwerkt. Daarmee is eens te meer aangetoond dat OPOS en haar bestuur rekening houden met nieuwe ontwikkelingen en deze tijdig financieel door vertaald.

Op dit moment wil OPOS kijken naar mogelijkheden voor fusie met Hoogezand-Sappemeer. Op dit moment is het openbaar primair onderwijs daar nog niet verzelfstandigd. Dit vormt een complicatie omdat we niet weten hoe snel het proces zal verlopen. Navraag bij onze collega’s in Hoogezand-Sappemeer leert dat hierover in oriënterende zin wel wordt gesproken en dat het onderdeel is van de bezuinigingstaakstelling. Wel is de verzelfstandiging van het Aletta Jacobs destijds erg traag en stroperig verlopen. De ChristenUnie wil OPOS dan ook oproepen om een bredere scoop te hebben dan alleen deze preferente partner. We weten ook in Slochteren dat verzelfstandigen zorgvuldigheid vraagt en daarmee ook tijd kost. Die tijd is er voor OPOS niet oneindig. We willen dan ook dat de wethouder onze zorgen hierover met OPOS bespreekt.

De ChristenUnie keurt de begroting van stichting OPOS goed, en neemt kennis van de meerjarenbegroting. Zij roept op tot snelheid in het proces en het breder kijken naar mogelijkheden tot fusie.

We wensen het bestuur en de medewerkers binnen OPOS veel succes bij de moeilijke taak om de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen.

Toegang tot de stukken en weergave van de discussie.

Het hele agendapunt begroting en meerjarenbegrotng OPOS

Direct naar de inbreng van de ChristenUnie
Naar de raadsvoordracht
Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
10022011 Begroting OPOS39,1 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload
10022011 Begroting OPOS89,9 kBapplication/pdfdownload
Labels
Bijdragen
Commissie
Onderwijs

« Terug

Archief > 2011 > februari

Geen berichten gevonden