Vrijkomend agrarisch bedrijf en dan?

vabvrijdag 14 januari 2011 16:00

De VVD/AB heeft in 2004 bij motie een voorstel gedaan de mogelijkheden voor agrarische bedrijven, die hun functie als zodanig hebben verloren, te verruimen. Nu ligt er een voorstel van het college hoe we daar mee om willen gaan.

De ChristenUnie wil voorkomen dat er door allerlei extra regels ook extra kosten nodig zijn. De komst van de Wabo betekent namelijk niet in alle gevallen dat er een einde komt aan de prijsopdrijvende werking.

Verpaupering voorkom je niet door het invoeren van dit beleid, het moet ook tot de mogelijkheden van de eigenaar behoren. De ChristenUnie vraagt zich dan ook af waarom het niet op vrijwillige basis kan en dus ook waarom nu iedereen die aan de kenmerken voldoet op de lijst wordt geplaatst. Ook wanneer ze zelf hebben aangegeven liever niet op de lijst te staan.

De ChristenUnie vraagt zich af hoe de VVD -destijds in 2004 indiener van de motie- aankijkt tegen het voorstel; is dit wat men er mee beoogd heeft, of vinden ook zij de extra regels bezwaarlijk? Je vraagt soms ergens om en kan meer krijgen dan je lief is.
De ChristenUnie is blij dat bestaande agrariërs niet worden gehinderd in hun bedrijfsvoering wanneer een agrarisch onroerend goed een andere bestemming krijgt. De juridische toetsing hierbij is natuurlijk wel van groot belang. We hopen dan ook dat de rechten voor de agrarische bedrijven goed zijn gewaarborgd.

Wethouder Boersma heeft duidelijk uitgelegd dat er van vrijwilligheid geen sprake kan zijn omdat er dan juist sprake is van rechtsongelijkheid. Mochten er zich problemen voordoen dan wordt er op individuele basis gekeken naar een oplossing. Er is dan één op één mogelijkheid om te voorkomen dat de karakteristieke eigenschappen leiden tot beperkingen voor de bedrijfsvoering. Voor de ChristenUnie is dat een belangrijke constatering.

Naar de stukken.

Labels
Commissie

« Terug

Archief > 2011 > januari

Geen berichten gevonden