De eerste verkenningsfase zit er op!

Handen schuddendinsdag 16 maart 2010 20:00

Maandagavond hebben de verschillende partijen hun visie gegeven op de verkiezingsuitslag. Verloren, maar toch eigenlijk gewonnen. Prima stand gehouden ondanks een lage opkomst of gewoon gewonnen.

Iedereen duidt de verkiezingsuitslag weer anders, meestal ook op een voor hem/haar meest positieve manier. Wel verloren, maar toch net weer een tikje minder dan een ander. Verloren maar minder dan de landelijk trend, en nog steeds de grootste. Eigenlijk zijn zulke beschouwingen wel interessant, maar bijna twee weken na de verkiezingen zegt het ook niet meer zo heel erg veel. Waar het om gaat is het zoeken van een meerderheid die geloofwaardig kan werken aan een meerderheid en stevige bestuurskracht aan de dag kan leggen bij een periode die naar verwachting erg zwaar wordt. Niet zonder reden werd ook nu gewezen op de bezuinigingsronde van de rijksoverheid. Die zal ook de gemeenten niet ongemoeid laten. De basis die we in Slochteren hebben is goed, het spreekt dan ook voor ons voor zich dat deze basis verder wordt uitgebouwd.

De Partij van de Arbeid had dan ook al vrij snel de conclusie dat de uitslag ook laat zien dat er een stevige basis is voor het voortzetten van de huidige coalitie. Die zal dan bestaan uit tien zetels tegen zeven voor de niet-college partijen. Voor een meerderheid zijn minimaal negen zetels nodig. Daarmee zijn er erg veel combinaties te maken. Elke partij zou in een bepaalde combinatie een meerderheid kunnen vormen.

Ook voor de ChristenUnie geeft de uitslag een duidelijk beeld. De huidige coalitie is door de kiezers beloond. De ChristenUnie wint in absolute en relatieve zin en dat laatste geldt ook voor de VVD. De PvdA blijft met vier zetels de grootste en is dan ook als eerste aan zet. Gezien de komende bezuinigingsoperatie van het rijk is het goed deze stabiele coalitie voort te zetten. Daarbij heeft de ChristenUnie een aantal beleidsvelden opgesomd die voor ons in de bespreking en de coalitieonderhandelingen erg belangrijk zijn. De toekomstvisie moet de basis zijn van waaruit we werken. Niet steeds plannen maken voor de bureaula, maar ook praktisch aan de slag. Het sociaal beleid moet op peil blijven. Jeugd en Gezin moet de komende periode nadrukkelijk van de grond komen en in brede samenhang met het jeugdbeleid gestalte krijgen. Duurzaamheid moet van papieren plan werkelijkheid worden, we hebben daar als fractie ook ideeën voor. Belangrijk zal ook de leefbaarheid in de kernen moeten zijn. Die staan door mogelijke bezuinigingen en wegvallen van andere financieringsbronnen onder druk. Ook de raad zal meer kaders moeten aangeven, dat zal moeten in gezamenlijkheid en buiten de aloude scheidslijnen van al dan niet partij in het college. De besluitvorming wordt daarmee verbeterd en dat komt uiteindelijk ook de Slochter bevolking en het college ten goede. De ChristenUnie heeft ook nadrukkelijk gekeken naar de positie van de andere winnaar. GroenLink/D66 heeft op een aantal voor ons essentiële dossiers tegen de lijn van het college gestemd. We hebben die ook in de vergadering benoemd. Samenwerken ligt dan ook minder voor de hand.

Ook de VVD pleit voor voortzetting van de huidige samenwerking. Daarbij speelt voor hen ook mee dat de regel dat wie regeert betaalt, dit keer niet geldt in Slochteren. Ook zij wezen op komend zwaar financieel weer en de waarde van een stabiel college dat daarin keuzes moet maken. Bedrijvigheid en duurzaamheid zijn wat de VVD betreft peilers die belangrijk zijn in de bespreking.

Gemeentebelangen Slochteren had een korte inbreng met een voor de kiezers naar de mening van de ChristenUnie kwalijke opmerking. De koers zou namelijk al voor de verkiezingen zijn bepaald. Dat doet geen recht aan de stembusgang en is ook vreemd in het licht van de opmerkingen dat de burger meer in de raadszaal moet. Verder hadden ze voor dit moment naast een oproep tot een seniorenconvent en terughoudenhied ten aanzien van TVB's geen inhoudelijke inbreng.

Het CDA heeft gekeken naar alle mogelijke varianten en ziet hierbij voor zichzelf op dit moment nog geen hoofdrol weggelegd. De optie van vier deeltijdwethouders werd aangedragen om een breed college te kunnen vormen. De vertroebeling van de twee extra raadszetels en de landelijke politiek die vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen rollebollend over straat ging heeft naast de lage opkomst een erg onhelder beeld gegeven van de richting die we moeten kiezen.

GroenLinks/D66 had de indruk dat de kaarten al waren geschud. Voor de komende periode pleiten zij voor heldere en transparante besluitvorming. Net als gemeentebelangen hadden ook zij opmerkingen over de informatierondes die de raad in een TVB krijgt. Deze zouden meer openbaar moeten. Ook bij GroenLinks/D66 de oproep om duurzaamheid nu verder vorm te geven en uit te bouwen. Ook het middel van een fractieassistent werd geopperd. Dat zorgt voor klaarstomen van aankomende raadsleden.

Labels
Achtergronden

« Terug

Archief > 2010 > maart

Geen berichten gevonden