Noordelijke seksboerderijen broednest slavernij.

dinsdag 27 september 2005 21:50

In het Dagblad van het Noorden en in andere media is er volop aandacht voor de situatie van prostituees in seksboerderijen. Vooral in het Noorden van het land is de situatie ernstig. De visie van de ChristenUnie Slochteren.

ChristenUnie Slochteren ziet seksboerderijen niet zitten.

Dat de ChristenUnie vanuit haar principes tegen de vestiging van seksboerderijen, escortservices en andere bedrijven die in deze branche opereren is, zal niemand verbazen. Maar niet alleen principes zorgen er voor dat we niet blij zijn met dit soort activiteiten. Ze komen vaak niet alleen, maar trekken ook andere activiteiten aan die voor de directe omgeving onprettig zijn. Verder vinden we het vrouwonwaardig en in strijd met de goeie smaak en zeden. Helaas kunnen we deze activiteiten niet verbieden. Dat kon in het verleden wel. Die nul-optie is, met het legaliseren van prostitutie verdwenen. Wel kan de gemeente voorwaarden stellen. In het verleden is afgesproken dat de 'bedrijven' zich op 500 meter van de bebouwde kom moet bevinden. De ChristenUnie Slochteren blijft bij dit standpunt en wil hier niet van afwijken. Juist nu er sprake is van een mogelijke vestiging binnen de gemeentegrenzen. We zien ons in ons standpunt gestrekt door de berichtgeving in o.a. het Dagblad van het Noorden van 27 september. U vindt het bericht hier onder.   

 
 
Bordelen Noorden broeinest slavernij  (DvhN 27-09-2005)
Assen/Groningen - Honderden Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese vrouwen worden tot prostitutie gedwongen in plattelandsbordelen in Groningen, Friesland en Drenthe. Dat stelt de vakbond voor prostituees, De Rode Draad, op grond van eigen onderzoek.
De bond hekelt de lakse opstelling van gemeenten die onvoldoende tegen de 'mensonterende' misstanden optreden.
"Veel noordelijke gemeenten zijn al lang tevreden als er geen prostituees op straat rondlopen. Ze sluiten hun ogen voor wat er achter de deuren van de seksboerderijen gebeurt", zegt vakbondswoordvoerster M. Blaak.
De Rode Draad Raad kwam de wantoestanden op het spoor via een site. Daar wisselen klanten van hoeren ervaringen uit. Blaak: "Mannen raden elkaar bijvoorbeeld prostituees aan die aan onveilige orale en anale seks doen. Op het noordelijke platteland zijn veel vrouwen te vinden die dat wel moeten doen, omdat ze anders de torenhoge huur van hun kamer niet kunnen betalen. De onderlinge concurrentie is moordend." Volgens de vakbond vinden deze praktijken in tientallen seksboerderijen plaats.
De onderzoekers van De Rode Draad troffen tijdens hun onderzoek misstanden aan op het gebied van het arbeidsrecht, veiligheid en hygiëne, vergunningen, mensenhandel en illegale werkneemsters. Veel Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese prostituees werken op papier als zelfstandig onderneemster in de bordelen, maar blijken op geen enkele manier aan de eisen daarvoor te voldoen. Blaak: "Ze krijgen geen nota's, geen facturen en mogen zonder begeleiding geen boodschappen doen."
 
Buitenlandse hoeren in volstrekt isolement
 
Over het algemeen spreken de prostituees in de noordelijke bordelen geen Nederlands. Ze hebben ook geen geldige werk- en verblijfsvergunning. Volgens De Rode Draad is de situatie in het Noorden erger dan elders in het land. In Oost-Groningen blijken Braziliaanse hoeren veelal plaats te hebben gemaakt voor vrouwen uit Oost-Europa. Twee door de onderzoekers van de vakbond in deze regio onderzochte clubs worden bestempeld als 'te vies voor woorden'.
Volgens stafmedewerker Sietske Altink van de bond moeten gemeenten toetsen of deze buitenlandse prostituees daadwerkelijk zelfstandig onderneemster zijn, alvorens hun toestemming te geven om te werken. Een vrouw uit bijvoorbeeld een nieuw EU-land mag in Nederland immers (nog) niet in loondienst aan de slag. In een aantal bedrijven in Oost-Groningen constateerde het team van De Rode Draad dat buitenlandse vrouwen in volstrekt isolement woonden en werkten. Gesprekken met de prostituees werden daar onmogelijk gemaakt door bedrijfsleidsters of exploitanten. ''Met hun mimiek maakten die vrouwen duidelijk dat ze niet vrijuit konden spreken.''
De bond heeft de politie gevraagd om strenger op het naleven van de regels toe te zien.

 

 

 
Labels
In de media

« Terug

Archief > 2005 > september

Geen berichten gevonden