Meerstad en de beeldvorming.

meerstad-beeldvrijdag 24 april 2009 10:00

In de raadsvergadering is stilgestaan bij de brief die door de drie niet-college partijen naar de voorzitter van de raad is verstuurd. In die brief wordt verwezen naar een artikel over Meerstad van een aantal Master studenten journalistiek.

De ChristenUnie heeft aangegeven ongelukkig te zijn met de manier waarop er door deze partijen met het artikel is omgegaan. Op basis van krantenartikelen voer je geen debatten. Daarnaast is het kwalijk dat er direct verband wordt gelegd met het voortbestaan van de gemeente Slochteren. Die correlatie is er niet en moet daarom ook niet worden verondersteld.

Onrust

Er wordt steeds verwezen naar onrust in de Slochter samenleving ten aanzien van Meerstad. De ChristenUnie vraagt zich hardop af of die onrust nu niet onnodig wordt aangewakkerd. De brief is immers ook direct naar de media verstuurd. Zelfs voor andere raadsleden er kennis van hadden kunnen nemen. Er is bewust voor gekozen dit via de media te laten lopen.

Alles gaat naar Meerstad? We weten wel beter!

Doordat de begroting van Meerstad en de rest van de gemeente zijn losgekoppeld kan er juist in de bestaande gemeente worden geïnvesteerd. Roepen dat alles naar Meerstad gaat is dus feitelijk onjuist. Juist nu is er aandacht voor de rest van de gemeente omdat ook de ChristenUnie vind dat er een goede balans moet zijn en de inwoners van nu ook de kiezers waren die ons in 2006 ons mandaat hebben gegeven.

Wat je uitstraalt bepaalt ook het regionale beeld

Er zijn natuurlijk ook andere artikelen in de media gepubliceerd die Meerstad in een ander en positiever ligt zetten. Daarover wordt met geen woord gerept.
Sociaal geografen hebben in meerdere onderzoeken aangetoond dat regionale beeldvorming erg veel met een gebied doet. Dat geldt in positieve zin, maar sterker nog ook in negatieve zin. Het is belangrijk dat we samen gaan voor Meerstad en ook het ook tot een succes willen maken. Dat bereik je niet wanneer je steeds zonder aanleiding en op basis van veronderstellingen over Meerstad blijft praten.
Over die beeldvorming is meer te zeggen, maar de onderstaande figuur geeft duidelijker aan hoe beeldvorming werkt.

Mentaal beeld is het 'plaatje'dat je in je hoofd hebt over een bepaald gebied. Het geografisch beeld is informatie die feitelijk is en die te toetsen valt. Ze bepalen samen je regionale beeld. Dat beeld kan je aanzetten tot ruimtelijk gedrag. Bijvoorbeeld: Zou ik in Meerstad willen wonen of niet?

 

Labels
Fractie
Gemeenteraad

« Terug

Archief > 2009 > april

Geen berichten gevonden