Zelfstandigheid is ook vertrouwen geven.

opos-begroting-banvrijdag 13 februari 2009 08:30

Na de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs op 1 januari 2008, en de vorming van OPOS, heeft de gemeente ook geen invloed meer op de financiën. Er is gekozen voor een overgangsperiode waarbij de bruidschat ook een goede opstart mogelijk moet maken.

De begroting die aan de raadsleden is verstrekt moet dan ook worden gezien als een formaliteit. De wet verplicht het openbaar onderwijs namelijk nog wel de begroting aan raad en college aan te bieden. Omdat het eerdere programma 2 uit de financiële stukken is verdwenen hebben we geen sturing meer op de financiën.

Het college kan alleen bij ernstig plichtsverzuim of slecht financieel beheer ingrijpen. De komende vier jaar zal OPOS de begroting zo moeten inrichten dat zij uiteindelijk met de rijksbijdrage moet rondkomen. De zogenaamde lumpsum.

De ChristenUnie kan op basis van de begroting zien dat middelen doelmatig zijn besteed. Investeringen in goede voorzieningen, goed personeel en aandacht voor de zwakke school die er nog is binnen OPOS.

De ChristenUnie heeft ook nog een punt binnen kunnen slepen. Wethouder Huizing zal op ons voorstel in het LOB overleg (Lokaal Onderwijs Beleid) aandacht vragen voor de ideeën die er zijn om te investeren. Scholen zouden daarbij samen kunnen werken en daarmee een gunstiger prijs kunnen bedingen. Samen bereik je meer dan alleen.

Helaas hadden een aantal fracties anders naar dit stuk gekeken. Je kunt niet iets verzelfstandigen en toch een vinger in de pap willen houden. Daarmee doe je de stichting OPOS geen recht.
De ChristenUnie heeft alle vertrouwen in stichting OPOS en haar bestuur en verwacht dat ze uit zal kunnen met de vergoedingen die ze krijgt. En feliciteert hen met het aannemen van deze begroting.

Labels
Commissie
Fractie
Onderwijs

« Terug

Archief > 2009 > februari

Geen berichten gevonden