De veren van wie?

verenvrijdag 09 mei 2008 13:00

Het zal niemand verbazen dat iedereen in de politiek van Slochteren blij is met veilige fietsverbindingen. Dat geldt voor ons evengoed als voor anderen. Veiligheid is prioriteit bij ons. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat we blij zijn met een fietspad langs de Meenteweg. Toch krijg je daar vreemde reacties op.

Als het dan nog zou gaan om een inwoner die het mogelijk niet zo goed heeft begrepen heb ik er alle begrip voor. Ik leg het dan graag uit. Erger wordt het als de reactie komt van de fractievoorzitter van het CDA (1). Als we aangeven dat met de aanleg een lang geuite wens van de ChristenUnie uit komt mogen we dat niet zeggen. We pronken met de veren van een ander. Ik vraag me dan af met wiens veren we dat dan doen. Niet met de verloren veren van het CDA in elk geval. Het klopt dat ze dit fietspad op de lange termijn agenda hebben gezet. Die lange termijn agenda vonden ze destijds zelf nog wel erg vrijblijvend. (2) Je moest maar zien of het College van B&W er iets mee ging doen.
Waar Klaas de indruk vandaan haalt dat wij het niet zo nodig vonden, dan wel lauwtjes reageerden is mij volkomen onduidelijk. Het is zijn eigen interpretatie van de behandeling van de lange termijn agenda, het is in elk geval niet met feiten onderbouwd. Wij hebben het er bij de eerstvolgende voorjaarsbegroting in 2006 al over gehad. (3) Volgens mij is dat al weer een tijdje geleden en was dat niet eens zo heel erg lang na aantreden van het huidige college. Drie maanden om precies te zijn. Bij de programmabegroting in 2007 hebben we opnieuw aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid, daar hebben we specifiek de Meenteweg genoemd. (4)
De jarenlange "must" van het CDA is vreemd genoeg niet verwezenlijkt tijdens hun eveneens jarenlange aanwezigheid in het college. In 2004 is er overigens wel geld gereserveerd vanuit het provinciaal Meerjaren Plan. (pMJP) Daar is toen niets mee gedaan omdat er flink bezuinigd moest worden (BeB). Of het fietspad er destijds mee kon worden gerealiseerd is inderdaad de vraag, maar door de gestegen prijzen was het in ieder geval een paar jaar later niet genoeg. (5)
Bij de programmabegroting 2008 bleek dat de provincie Groningen geen prioriteit legde bij het fietspad. We hebben dit als ChristenUnie erg jammer gevonden. Van ons kwamen er toen ook alternatieven. (6) Die heb ik van niemand anders gehoord overigens. Uiteindelijk bleef ons doel een fietspad langs het hele tracé.
Bij de behandeling van de programmabegroting kwam vanuit het college ook al naar voren dat er goede kansen waren om het fietspad alsnog vanuit de Regio Visie te realiseren. Dat staat nu te gebeuren en daar zijn we blij mee. En ik denk dat het er ook wel was gekomen als het niet op de lange termijn agenda had gestaan. Het zat namelijk inderdaad al jaren in de pijplijn.  Het CDA van Klaas Koers zou er goed aan doen eerst na te gaan of en wat de ChristenUnie heeft gezegd over dit fietspad. Wel zo netjes voor je zonodig pek op de veren van een ander denkt te moeten smeren.

(1) Fietspad langs de Meenteweg vervult lang  gekoesterde wens ChristenUnie.
(2) Oppositie sceptisch over 'verlanglijstje' Slochter politiek.
(3) Voorjaarsbegroting 2006.
(4) Programmabegroting 2007.
(5) Fietsen langs de Meentweg kan veiliger.
(6) Programmabegroting 2008.

Bovenstaande is een selectie van uitspraken en standpunten over het fietspad langs de Meenteweg. Wie alles wil lezen kan de zoekterm Meenteweg bovenaan de pagina invoeren.

Labels
Achtergronden
Opinie

« Terug

Archief > 2008 > mei

Geen berichten gevonden