Het dorpsrandpark krijgt steeds meer vorm.

dorpsrandpark bovenkant nieuwmaandag 25 februari 2008 16:00

Vandaag schijnt de zon en nadat ik al een heel aantal wandelaars voorbij heb zien komen besluit ik er ook zelf maar eens op uit te gaan. Eens kijken hoe het dorpsrandpark er nu bij ligt. Bovendien het is voorjaarsvakantie, dus het mag. Tijd om de wandelschoenen aan te doen!

Vooraf waren er allerlei schrikbeelden. Het zou een zootje worden. Sommigen, waaronder een politieke partij, gingen zelfs nog verder en bleven hardnekkig volhouden dat het een riooloverstort zou worden. Wie ook maar iets weet van de verscherpte milieuregelgeving op dit gebied weet dan al wel genoeg. Dat kan niet kloppen, en is dus ook helemaal niet waar. De ChristenUnie heeft dan ook altijd achter de plannen gestaan, helemaal nadat de smalle stroken tussen De Vijzel en De Krimpen buiten de plannen werden gehouden. Het plan zelf is goed doordacht, de betrokken ambtenaren hebben het goed uitgelegd en de bewoners zijn steeds geïnformeerd. Bovendien vonden we het gebied zoals het er eerder uit zag ook niet echt een schoolvoorbeeld van een 'visitekaartje'. Het verdiende een betere bestemming. De volkstuinders waren op een paar na al lang verdwenen en pitrus had zich over het gebied ontfermd. Voor de overgebleven volkstuinders is er nog steeds ruimte in het gebied. De eerste kinderen hebben nu al bezit genomen van het gebied en spelen tussen de boomstammen en over het houtenpaaltjespad. Als het gebied straks helemaal af is heeft Slochteren er een prachtig nieuw stukje uitloopgebied bij. Omdat het nu al is verbonden met het gebied achter het Bovenpad is de oversteek naar het overbos en het Slochterbos snel gemaakt. Een mooi stukje werk, we zijn benieuwd hoe het er straks uit zal komen te zien.

Bekijk de foto's van dit gebied in ontwikkeling. Fotoboek


Uit ons verkiezingsprogramma bij het hoofdstuk "Samen leven ook met de natuur"

  • Bij de uitvoering van de milieu wet- en regelgeving wordt er voor gewaakt dat er een optimale balans in het oog wordt gehouden inzake de belangen van het milieu, betrokken burgers en bedrijven. Met het oog op het rentmeesterschap ligt hier een belangrijke taak. Zorg en aandacht voor het milieu, nu en in de toekomst is van groot belang. Natuurlijk zijn economische belangen ook erg belangrijk, maar deze zullen zeer goed en weloverwogen afgezet moeten worden tegenover de milieubelangen. Uiteraard moet bij dit alles gewaakt worden voor een onnodig en een te rigide uitvoering
  • Het waar mogelijk afkoppeling van regenwater van de riolering (dit vermindert de belasting van de zuiveringsinstallaties en ook het overstorten van de riolering.)
  • De zorg voor de natuur hangt af van de heersende maatschappelijke waardering voor de natuur om ons heen. Burgers (en gemeentebesturen!) zijn zich er vaak niet van bewust dat afgerande sloten (niet-natuurlijke oevers, maar houten beschoeiingen) dodelijk zijn voor flora en fauna, dat verkeerde onkruidbestrijding vogels en dieren verjaagt en dat het gewoon weggooien van batterijen uiteindelijk de kwaliteit van het water aantast, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het gebrek aan kennis van en affiniteit met de natuur moet de aandacht krijgen. Door nu te investeren in kennis wordt er waardering, draagvlak en respect gecreëerd voor de toekomst. Hiermee is het van groot belang de natuur- en milieueducatie niet af te vallen maar te ondersteunen. Gemeenten kunnen dit om meerdere manieren doen. Voorlichting geven op basisscholen, folders verstrekken bij de gemeentelijke heffingen, via diverse media aandacht geven aan het onderwerp en uiteraard zelf het goede voorbeeld geven.
Labels

« Terug

Archief > 2008 > februari

Geen berichten gevonden