Een weekje Fryslân.

headerzaterdag 26 oktober 2013 20:00

Nu de wind en de regen de echte herfst aankondigen ben ik nog blijer dat de herfstvakantie een week eerder viel en het qua temperatuur niet slechter deed dan een meivakantie. Kortom een ideale week om buurprovincie Fryslân te bezoeken en op zaterdag een campagnedag van daar heringedeelde gemeenten de Fryske Marren en Heerenveen mee te maken.

Ameland blijft mooi en ik kom er dan ook graag zo vaak mogelijk. Het is dichtbij maar heeft toch een heel eigen sfeer en met het vertrek van de boot ben ik helemaal los van waar ik me normaal erg druk om kan maken. Tijd om heerlijk langs de zee te lopen en de boel de boel te laten. Even niet de waan van de dag en het haastje-repje van allerlei stukken die vaak laat worden aangeleverd en toch wel heel belangrijk worden gevonden. Dat lijkt zo gewoon te worden dat ik blij verrast was met een mededeling van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie die me melden dat ik twee weken voor de vergadering de stukken krijg. Zo kan het dus ook en zo hoort het, wat mij betreft, eigenlijk ook te zijn.

Op campagne met de kiesverenigingen Fryske Marren en Heerenveen.

Zaterdag bleef het weer voor de tijd van het jaar erg mooi. Ideale omstandigheden om mee te varen van Heerenveen naar Akkrum en vervolgens naar Joure. Naast de lijsttrekkers uit de betrokken gemeenten waren er ook vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties aanwezig. De gespreksronde met Fier Fryslân, Arris Leijendekker van de ChristenUnie Heerenveen en Arie Slob is me het meest bijgebleven. Onderwerp de uitwassen die mede door het bordeelverbod zijn ontstaan. Friesland loopt landelijk voorop als het gaat om het bestrijden van mensenhandel en de gevolgen van de moderne slavernij. Moeten we het normaal vinden dat je voor een paar tientjes een lichaam kunt kopen. Maar ook moeten we niet iets doen aan de vraagkant oftewel is het een idee om te kiezen voor de Deense variant die in tegenstelling tot Nederland het pooierverbod in stand heeft gehouden. De criminaliteit zit tot in de haarvaten in de prostitutie. Cijfers liegen niet en het besef dat dit wereldwijd de grootste economische pijler is geeft te denken. Natuurlijk voor het grootste deel verborgen omdat de belasting kundig wordt omzeilt. Maar ook voor hulpverleners is er niet de mogelijkheid om zomaar binnen te komen en misstanden aan te kaarten. Daarmee hebben gemeenten mogelijkheden om misstanden aan de kaak te stellen. Is het daarmee een lokaal thema? Hebben we in Slochteren ook deze misstanden? Het zal minder voorkomen als in de grote steden, maar misschien is dat ook een voorbarige conclusie. Mensen koop je niet, oudste beroep van de wereld of niet Gods woord is er duidelijk over. Niemand mag heersen over een ander. Laat dat de basis voor de ChristenUnie blijven dan pakken we overal in het land deze getolereerde en typisch Nederlandse gewoonte van gedogen van problemen aan. Geef geloof daarom een stem, en laat de ChristenUnie een stem geven aan hen die worden onderdrukt en worden aangezet tot moderne vormen van slavernij. 

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht