Zwarte pieten.

ZWARTEPIETzaterdag 19 oktober 2013 16:00

Zoals het inmiddels ook al een traditie is dat er tegen het einde van augustus op steeds meer plekken kruidnoten te koop zijn, komt ook ieder jaar, steeds heviger, de zwarte pietendiscussie op gang. Wie oude beelden uit de jaren ’50-’60 ziet herkent duidelijk de angst voor zwarte piet. Tegenwoordig maak je niemand meer bang met een roe of zakje zout en staat zwarte piet vooral bekend als de aardige man/vrouw van wie je allerlei lekkers krijgt.

Die hevigheid in discussie heeft volgens mij dan ook niet te maken met een volksfeest. Er moet meer achter zitten en dat kon wel eens het in Nederland steeds grote gevoel van onbehagen zijn. Klagen lijkt een steeds betere manier om aandacht te vragen. Programma’s spelen handig in op deze ontevredenheid. De rijdende rechter, Kanniewaarzijn, het familiediner en zo kan ik nog wel even door gaan, hebben allemaal één gemene deler, we hebben steeds meer moeite om met problemen om te gaan en weten niet meer hoe we dat zelf op moeten lossen. Er gewoon eens een kop koffie bij pakken lijkt nu een teken van zwakte of toegeven.

Ook bestuurlijk zie ik dat zwarte pieten steeds duidelijker terug. We kijken niet naar onze eigen rol, maar vergroten die van anderen uit. Als anderen nou eens precies hadden gedaan wat wij graag wilden dan was de uitkomst veel beter geweest. Het komt in alle lagen van bestuurlijk Nederland voor. Een minister die afgeeft op een voorganger is tegenwoordig redelijk gangbaar.

Deze week heb ik duidelijk aangegeven waarom een persbericht met teleurstelling over de besluitvorming van de gemeente Haren voor mij geen toegevoegde waarde heeft. Wat verandert er feitelijk van en waarom is jou mening over het proces bij de buren zo belangrijk? Het argument dat het belangrijk is om inwoners te informeren lijkt me niet meer aan de orde omdat de meeste media er al uitgebreid over hebben bericht. Wat in elk geval het proces niet verder helpt is een kwalificerende opmerking over het al dan niet zonder inhoudelijke bespreking wegstrepen van de Gorecht variant. De gemeente Haren heeft recht op het nemen van haar eigen besluiten en moet die vervolgens uitleggen aan de eigen bevolking. Blijkbaar gaat bestuurlijk gunnen alleen maar op als een ander precies doet wat van haar wordt gevraagd en verwacht. Zo werkt een democratie niet en dat is maar goed ook. Dat besef zou moeten zorgen voor een goed en zorgvuldig proces en niet voor zwarte pieten achteraf. Het voorkomt bovendien dezelfde onzin discussies zoals we die ieder jaar rond deze tijd al hebben.

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht