Formateren?

Formatie_Bos_Balkenende_Rouvoetmaandag 11 december 2006 09:00

Week 50 per dag.

Zaterdag 16 december 2006.

Een ochtendje in de Duurswoldhal zorgt, naast een aantal leuke potjes zaalvoetbal, ook weer voor de nodige imput voor het politieke werk. Je hoort nog eens wat, en erg blij wordt ik niet van bepaalde zaken die ik hoor. Onder andere over planschades. Wettelijk verplicht, en raadsbreed verfoeid. Ten minste dat wordt wel gezegd, bepaalde informatie geeft me nu een genuanceerder beeld op de werkelijkheid.
De raad van Groningen heeft het de afgelopen week gehad over aanlegplaatsen voor woonschepen in de gemeente Groningen. Daarbij werd in motie meegegeven te kijken naar de mogelijkheid in toekomstig Meerstad. Wat het antwoord van het College was wordt niet vermeldt. Maar wat wel duidelijk wordt is dat er in de hele discussie niet even is gekeken naar de rol van de gemeente Slochteren in dit proces. Misschien dat er in de planvorming nog wel wensen mogen worden ingebracht, maar volgens mij is dat erg moeilijk. Als ik alleen al kijk naar de moeite die het behouden van een doorgaande fietsverbinding heeft opgeleverd. De raad in de stad is me iets te snel met dit soort zaken. Benieuwd hoe die samenwerking met de stad er in de toekomst uit komt te zien. Maar dat we het soms hard moeten spelen lijkt me duidelijk!

Vrijdag 15 december 2006.

Opnieuw is de ChristenUnie volop in de race om deel te nemen aan een volgend kabinet. Persoonlijk heb ik er een heel dubbel gevoel in. Natuurlijk is het zo dat je als coalitiepartij meer van je programma kunt verwezenlijken. Nu is het zo dat onze Tweede kamerfractie de eer te beurt valt van verschillende positieve vermeldingen in de Encarta. Hierin staat de opmerking dat we vaak meer invloed hebben dan op basis van ons zeteltal zou mogen worden verwacht. Kwaliteit is dus ook wat waard. Aan de andere kant ben ik ook niet erg gerust op onze postitie tussen twee grotere partijen. Aan de ene kant ben je de smeerolie in de coalitie maar aan de andere kant vindt er dan ook bij ons de meeste slijtage op. We moeten niet in dezelfde positie komen als D66.

Donderdag 14 december 2006.

Donderdag is naar goed gebruik vergaderdag. Dat betekent dus dat er bijna altijd wel iets is om over te vergaderen. Vanavond bereidt de auditcommissie de vergadering voor volgende week donderdag in de raad alvast voor. Dat zorgt hopelijk voor een bespoediging van de vergadering. Na wat korte vragen en een positief gesprek met de accountant blijft er op mijn vragenlijstje helemaal niets meer staan. Terecht dat het hiermee hamerstukken gaan worden. Wel zijn er nog een paar wensen over aanpassingen gedaan. Als afdoende antwoord kan worden volstaan met de opmerking dat er hogere wetgeving is die hierin voorziet. Voor het verdiepen van de kennis wordt het voorstel gedaan de leden van de auditcommissie bij te spijkeren op financieel gebied. Dat lijkt me een prima voorstel. Alhoewel ik in korte tijd al redelijk wat heb bijgeleerd in een interne cursus, maar vooral een cursus vanuit het landelijk bureau van de ChristenUnie. Onder de bezielende leiding van inmiddels kersvers Kamerlid Ernst Cramer. Maar uitgeleerd ben je op dit punt denk ik niet heel erg snel.

Woensdag 13 december 2006.

Na een avondje werken achter de pc schakelde ik gisteravond nog even over naar en nieuwssite. Daar lees ik dat de Tweede Kamer in ernstige aanvaring is gekomen met minister Verdonk. De vergadering is rechtstreeks te volgen via Internet en niet veel later live op de televisie. Ik verbaas me over het spelletje dat wordt gespeelt. De minister peelt hoog spel en is niet van plan ook maar een strobreed toe te geven. Verbazingwekkend om de meerderheid van de Kamer zo tegen je in het harnas te willen jagen. Want waarom er nu zo'n punt van wordt gemaakt om in ieder geval op te schorten omtgaat me volkomen. Een minister die met een grimas van oor tot oor meldt direct na het debat de vliegtuigen de lucht in te sturen heeft volgens mij niet door hoe de verhoudingen liggen. Met het dreigement dat alle VVD bewinslieden uit het kabinet zullen stappen als Verdonk moet wijken kan ik niet zo heel erg veel. Het zou onverantwoord zijn als ze daarvoor kiezen. De partij heeft dan een hoop uit te leggen en dat is met de aankomende verkiezingen voor de Provinciale Staten niet echt een slimme zet. Benieuwd wat er nog gaat volgen.
Gelukkig gaat het er op lokaal gebied veel beter aan toe. De feestelijke opening van de Springbok in Siddeburen is erg geslaagd. Met een aantal gonslagen en het in letters laten zien van de nieuwe naam kan dit dorp zich de eigenaar van een tophal noemen. Een compliment voor het vorige College is zeker op zijn plaats.

Dinsdag 12 december 2006.

Vanmiddag kijk ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens naar een debatje in de Tweede Kamer. Voor het vragenuurtje zijn de meeste parlementariërs wel te porren, het zijn ten slotte mensen en ook de naamsbekendheid is wat waard.  Wel even wennen om niet Frans Weisglas maar de nieuwe kamervoorzitster Verbeet aan het werk te zien. De knopjes voor het bedienen van de microfoons kosten haar nog wel wat moeite, maar dat komt vanzelf wel goed denk ik. Opvallend is direct haar gewijzigde manier van voorzitten. Net als de vorige voorzitter handhaaft ze de regels met strakke hand en komt er echt geen derde termijn. Maar ze vat nog wel even kort samen en wijst ook nog even op niet beantwoorde vragen. Prima zaak! In de vorige perioden heb ik me wel eens geërgerd aan de makkelijke manier waarop een bewindspersoon met een vraag weg kwam. Als daar terecht wat van werd gezegd was het antwoord van de kamervoorzitter "U hebt antwoord gehad." De manier van werken lijkt wel wat op die van Abel Nieveen in de commissie LWZ. Daar wordt het bedat mooi luchtig van. En net als bij beslag maak je daarmee de beste producten.

Maandag 11 december 2006.

Onderwijs elke dag anders zeggen ze vaak in een poging het beroepsveld interessant te maken. Dat het absoluut waar is merk ik ook weer vandaag. Zo krijg ik de volgende vraag: "Meneer! Welk kabinet moeten ze nu formateren?" Na een mislukte poging om heel serieus te blijven kijken leg ik maar even uit hoe alles werkt. Ik ga zelf nog uit van de coalitie die nu wordt onderzocht door de informateur kansrijk is. En over dat formateren? Ik zou willen dat we dat tussentijds met kabinetten konden doen. Dan hadden we wat mij betreft de afgelopen perioden een andere samenstelling van coalitie gehad. Helaas kan dat nu alleen maar met de computer. Dat de formatie moeizaam verloopt wordt me vanavond duidelijk. De SP is niet meer in de running omdat het teveel afwijkt van het CDA. Ik ben benieuwd wie hiervan de rekening gepresenteerd krijgt. Op verschillende fora tref je nu al gefrustreerde SP stemmers aan die vreemd genoeg niet de schuld bij het CDA maar juist bij de persoon van Marijnissen leggen. Benieuwd wie er nu als derde partij wordt onderzocht.

Zondag 10 december 2006.


Niets is meer het zelfde na vandaag. Want als zelfs de NS na 36 jaar haar dienstregeling wijzigt valt ook die laatste zekerheid weg. Met de chaos op het spoor en in het streekvervoer valt het allemaal wel mee hoor ik op de radio. Blijkbaar is het doorvoeren van een nieuwe dienstregeling makkelijker dan blaadjes op het spoor. Het zal nog wennen worden als ik weer met de trein richting het Zuiden wil.
Vandaag vieren we het avondmaal, ook de middagdienst borduurt daar op verder. Er wordt verrassend veel gezongen en daar ben ik een warm voorstander van. 's Avonds vieren we sinterklaas met de traditionele gourmet, waarbij ook opa altijd van de partij is. Zoals altijd weer heel erg gezellig en wordt er weer veel gepraat over "vrouger".

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht