Pak verpaupering aan.

verpauperingzaterdag 28 maart 2015 12:00

De ChristenUnie is blij met het plan van aanpak verpaupering. Want helaas staan er ook in onze mooie gemeente panden die afbreuk doen aan het beeld van de Woldstreek. Dat geldt speciaal voor het pand “Tivoli” in Siddeburen en “Tepper” in Harkstede. Het moet alleen niet blijven bij mooie plannen. Het is nu tijd om in actie te komen.

Opmaat voor de nieuwe welstandsnota.

De gemeente neemt dit plan mee in de uitwerking van de welstandsnota. Wat de ChristenUnie betreft moet de gemeente heldere keuzes maken en prioriteiten stellen bij het aanpakken van deze rotte kiezen in het straat- en dorpsbeeld. Daarom hebben we gevraagd meerdere scenario’s uit te werken en die mee te nemen in de zomerbrief waarin we de voorbespreking houden van de uiteindelijke begroting.

Leren van andere gemeenten.

De ChristenUnie heeft de wethouder gevraagd ook te kijken naar goede voorbeelden in andere gemeenten. Met name in een aantal Friese gemeenten zijn er successen geboekt met het aanschrijven van eigenaren. Komen zij hun verplichtingen niet na dan zal de gemeente op kosten van de eigenaar zorgen voor het verbeteren van het pand. Gebleken is dat de meeste eigenaren dan wel genegen zijn om in beweging te komen.

Stel prioriteiten.

Dat ambtelijke capaciteit beperkt is mag volgens ons geen reden zijn om maximaal twee gevallen per jaar af te handelen. Bij het stellen van prioriteiten kan het niet zo zijn dan eigenaren van andere panden achterover gaan leunen met het idee dat zij nu wel buiten schot zullen blijven. Ook omdat de gemeente aansprakelijk is wanneer de veiligheid in het geding is. Bij een verzoek tot handhaving kan sowieso niet worden gewacht.

Wanneer er extra inzet nodig is dan vraagt ook dit om een afweging van financiën bij de behandeling van de zomerbrief. Uiteindelijk zullen er keuzes moeten worden gemaakt. Ambities op andere gebieden zullen daarbij dan naar beneden moeten.

De ChristenUnie zal nagaan of de plannen goed verwerkt worden in de uiteindelijk welstandnota. Daarin moeten ook de cijfers duidelijk zijn.

Labels
Commissie

« Terug

Archief > 2015 > maart

Geen berichten gevonden