ChristenUnie keert zich tegen de zesjescultuur.

cijferszaterdag 11 oktober 2014 17:00

Keuzes maken. We doen het tegenwoordig veelvuldig. Soms ‘instinctief’, soms weloverwogen, steeds vaker ook impulsief. Tegenwoordig hoor je ouders vertwijfeld vragen wat het de dreumes behaagd deze avond voorgeschoteld te krijgen. En op veertienjarige leeftijd word je door de decaan doorgezaagd over je toekomst. Weet je het niet dan kun je direct een beroepeninteressetest doen.

En ja, waarom zou je eigenlijk je best doen als een zes ook goed genoeg is? In februari 2000 werd ik toegesproken door de bestuursvoorzitter van het Mary Immaculate College in Limerick. Op de vraag wat we verwachten van ons verblijf in den vreemde kon ik heel veel antwoorden geven. In mijn rijtje stond in elk geval niet zoals bij de Amerikanen, Duitsers en Oostenrijkers het halen van hoge cijfers. Uiteindelijk kwamen die er gelukkig wel omdat de onderwerpen interessant genoeg waren.

Sinds die jaren vecht ik ook in Nederland een verbeten, -volgens sommigen niet te winnen-, strijd tegen de zesjescultuur binnen het Nederlandse onderwijs. Een zes is in mijn beleving gewoon een afgeronde 5,5 en dat is een wel heel mager cijfer. Gevaarlijk dicht bij de onvoldoende en dus gewoon een keiharde kletspoot bij het slootjespringen.

En toch stond het in een officieel stuk van de gemeente Slochteren. “Gezamenlijk werken we aan de toekomst van het Land van Slochteren waarbij het motto ‘een 9 is mooi, maar een 6 is vaak goed genoeg’ met name wordt gehanteerd.”

Je ziet het gebeuren op een ouderavond “Uw kind hanteert blijkbaar een cijfermodel op z’n Slochters. Met een zes is hij/ zij dik tevreden.” De ChristenUnie heeft donderdagavond dan ook duidelijk stelling genomen tegen dit motto. Vooral omdat het in onze beleving niet aansluit bij de afspraken die we hebben gemaakt bij het vaststellen van de toekomstvisie. Belangrijker nog dat op z’n Slochters kom je ook al tegen bij pagina’s die gaan over het basisteam. Als we ergens niet willen gaan voor een zes dan is het wel bij de decentralisaties. Daarom is het goed dat dit soort vreemde formuleringen uit stukken worden gehaald. En bij herhaling van totaal gebrek aan ambitie zal onze boodschap opnieuw helder zijn. Wij gaan niet voor de zes maar voor een beter resultaat dat wordt bereikt na een prestatie naar vermogen. 

Labels
Raadslid

« Terug

Archief > 2014 > oktober

Geen berichten gevonden