Raadsmeerderheid laat economische belangen prevaleren.

broodjesdonderdag 18 september 2014 22:15

Vanuit de visie dat mensen meer zijn dan consumenten. Er meer is dan werk alleen, en dat er tijd moet zijn voor collectieve rust heeft de ChristenUnie tegen de nieuwe winkeltijdenverordening gestemd. Helaas heeft een meerderheid gekozen voor verdere verruiming. U vindt hier de bijdrage van Miranda Hoeksema-Schoenmaker

Over het economisch belang een drietal punten:

  1. In het verslag wordt aangegeven dat er is gesproken met diverse belangenbehartigers vertegenwoordigd in de OPS, is er ook afzonderlijk met elke (met name kleine) detaillist gesproken? Wij vragen ons dit af? Is het daarnaast wenselijk dat het college het advies van een derde partij opvolgt terwijl niet wordt gekeken naar proces en representativiteit van het onderzoek? Dit doen we bij andere partijen, denk aan WMO / OPOS toch ook niet? Waarom wordt er hier wel vanaf geweken?
  2. Hoe zit het met de vrijheid van het personeel. Het blijkt (aldus FNV Bondgenoten) dat er bij het aannemen van personeel expliciet gevraagd wordt of men op zondag wil werken. Indien de werknemer dit niet wil zal deze dus niet worden aangenomen. Ook krijgt op dit moment de werknemer nog 200% betaald, of dit zo zal blijven is nog maar zeer de vraag.
  3. Open gaan op zondag wordt niet verplicht gesteld, men heeft de keuze om open te gaan. Maar de schijn werkt tegen doordat dit ten koste zal gaan van de kleine detaillist die zich hierdoor " gedwongen" voelt om toch open te gaan. Het geld kan immers maar één keer worden uitgegeven. Door het wijzigen van huidig beleid wordt hieraan voorbij gegaan.

Het meest belangrijk voor ons als fractie is de visie die wij hebben voor onze samenleving, namelijk dat wij staan voor een samenleving waarin rust en ontmoeting centraal staat. Het gaat ons om (het welzijn) van de mens en juist niet alleen om het economisch belang van met name de grote winkelketens. We ervaren allemaal hoezeer de grenzen vervagen tussen arbeid, zorg en vrije tijd. Als samenleving krijgen we hierdoor steeds vaker te maken met jongere slachtoffers met burn-out klachten. Ook herkennen we allemaal de momenten waarin je het gevoel hebt continu in een sociaal spitsuur te leven. Juist in deze spannende periode waarbij wij als overheid meer verwachten van burgers, we zijn er immers allemaal zo vol van - onze participatie samenleving -, is het van belang om juist op een collectieve rustdag extra aandacht te kunnen schenken aan die mensen in onze maatschappij die dit zo nodig hebben.

Als we dan terugkijken op de laatste BMR vergadering vinden wij het spijtig te moeten constateren dat onze collega raadsleden toch een ander standpunt innemen tav het veranderend beleid over de koopzondagen. Temeer ook omdat er ons inziens alleen vanuit het economisch belang van toch weer met name "grotere " ondernemers" wordt gesproken. Een eenzijdige economische belichting en weergave terwijl wij het juist willen hebben over het sociaal maatschappelijk aspect en belang hiervan in onze samenleving.....

Wij vinden dan ook dat een zondag als collectief rustpunt de spiraal doorbreekt van de voortdurende tijdsdruk en verdient het daarom gekoesterd te worden.

Wij zijn als fractie van de ChristenUnie tegen het voorstel van de winkeltijdenverordening 2014.

Labels
Gemeenteraad

« Terug

Archief > 2014 > september

Geen berichten gevonden