Oppositie sceptisch over 'verlanglijstje' Slochter politiek

oppositiemaandag 24 april 2006 21:45

Slochteren - Een creafonds voor scholen, het instellen van een jeugdraad en de N33 naar Steendam operationeel maken. Zomaar een greep uit het 'verlanglijstje' van de politieke partijen in de gemeente Slochteren voor de komende vier jaar. Hoeveel van die meer dan honderd punten ook echt uitgevoerd worden, is volgens sommige fracties nog zeer de vraag.

Het 'verlanglijstje' is het zogenaamde inventariserend raadsprogramma. Daarin staat met welke zaken de gemeenteraad zich de komende vier jaar bezig zou moeten houden. Alle partijen in de Slochter gemeenteraad hebben een paar weken geleden bij formateur Gea Huizing een lijst ingediend met hun actiepunten voor de komende vier jaren.
De wethouders maken intussen hun eigen collegeprogramma, waarin staat wat zij gaan doen en wat het mag kosten. Dit collegeprogramma houdt rekening met het raadsprogramma en leidt uiteindelijk tot de voorjaarsnota 2007. Daarin staat precies wat er het komende jaar gebeurt, met een doorkijkje naar de drie jaren daarna.
Tot zover de theorie. In de praktijk zetten de oppositiepartijen grote vraagtekens bij de waarde van het inventariserend raadsprogramma.
Klaas Koers, sinds een week fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Slochteren, kan nog niet met het inventariserend raadsprogramma uit de voeten. "De vorige keer zijn we na de verkiezingen met een collegeprogramma gestart. Dit is een inventarisatie, het lijkt behoorlijk vrijblijvend. Het is niet vanzelfsprekend dat de wensen die de partijen hebben, ook daadwerkelijk worden uitgevoerd."
De fractie van Gemeentebelangen heeft weliswaar aanvullingen op het raadsprogramma ingeleverd, maar ziet duidelijk geen heil in het 'verlanglijstje'. Raadslid Piet Offens: "Hoe je 't ook wendt of keert, de coalitie bepaalt wat er gebeurt. Een raadsprogramma zoals PvdA, VVD en ChristenUnie dat nu willen uitvoeren, dat werkt niet. Het kan alleen met wethouders die niet aan een partij gebonden zijn. Want tien tegen een dat ze onze punten van het raadsprogramma niet zullen uitvoeren. Ze laten ons daar niet op scoren."


24 april 2006 Dagblad van het Noorden.

Labels
In de media

« Terug

Archief > 2006 > april

Geen berichten gevonden