ChristenUnie Slochteren blij met aanpassingen bijstandswet.

DSCN2053zaterdag 08 februari 2014 12:00

Steeds vaker is het scheidingslijntje tussen de gemeentelijke en landelijk politiek erg dun. Beleid dat in Den Haag wordt bepaald moet door de gemeente worden uitgevoerd. Daarom is het goed dat een lokale ChristenUnie de landelijke partij steeds ondersteunt in het verbeteren van kabinetsplannen. En met resultaat! Zo krijgen gemeenten meer beleidsvrijheid.

Door de inzet van de ChristenUnie die hierin wordt gesteund door D66 en de SGP wordt de nieuwe bijstandswet fors aangepast. Dat betekent veel voor de mensen met een laag inkomen, jongeren met een Wajong uitkering en moeders met jonge kinderen. Voor deze kwetsbare groep komen we op alle niveaus steeds duidelijk en consequent op.

Kort samengevat betekent het:

Herkeuring Wajongers

In het sociaal akkoord was afgesproken dat de huidige Wajongers worden herkeurd. Wajongers die geen arbeidsvermogen hebben, blijven in de Wajong. Voor herkeurde Wajongers die wel arbeidsvermogen hebben, zou de Participatiewet gaan gelden en bijhorende bijstandsregime, waaronder de vermogen- en partnertoets. Dit gaat niet door.

 

Huidige Wajongers hoeven eigen huis of spaargeld niet 'op te eten' 

Geen 4-wekeneis

In het oorspronkelijke wetsvoorstel werden gemeenten verplicht om in de bijstand de vier weken zoektermijn voor mensen ouder dan 27 jaar toe te passen, die nu alleen geldt voor jongeren onder de 27 jaar. Deze zoektermijn houdt in dat mensen die een bijstandsuitkering aanvragen, de eerste vier weken geen uitkering ontvangen.

 

 Aanvragers van bijstand hoeven niet 4 weken te wachten op een uitkering.

Geen sollicitatieplicht alleenstaande moeders met jonge kinderen

Mede op aandringen van de ChristenUnie is de sollicitatieplicht van tafel voor alleenstaande moeders met kinderen jonger dan 5 jaar in de bijstand. Scholing is wel erg belangrijk om daarna meer mogelijkheden te hebben op de arbeidsmarkt.

 

 Geen sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met jonge kinderen.

Beleidsvrijheid gemeenten

Door de aanpassing van de plannen krijgen gemeenten meer vrijheid, onder andere ten aanzien van de tegenprestatie. Gemeenten kunnen bepalen zelf hoe en wat een significante tegenprestatie inhoudt. Mantelzorg en vrijwilligerswerk krijgen daarmee ook de waardering die het verdient.

 

 Mantelzorg en vrijwilligerswerk tellen als tegenprestatie.

 

Labels

« Terug

Archief > 2014 > februari

Geen berichten gevonden