Rekenkameronderzoek naar minimabeleid levert heldere analyse.

29012009846-2donderdag 17 oktober 2013 22:00

Het rekenkameronderzoek over het minimabeleid heeft plaatsgevonden op wens van de gemeenteraad. Een uitgebreid en goed gedocumenteerd rapport is het eindresultaat. De uitkomsten van het rapport roepen wel vragen op.

De ChristenUnie onderschrijft de volgende zin uit het rapport helemaal: ‘Armoede vormt een risicofactor voor mensen om op termijn in een uitzichtloze situatie terecht te komen. Armoede is vaak een resultaat van meerdere factoren. Daarom dient armoede niet alleen als “armoedevraagstuk” te worden aangepakt.’

Er wordt geconstateerd dat de gestelde doelen niet altijd concreet zijn. Een oorzaak wordt gezocht in het niet samenhangend zijn van de verschillende beleidsterreinen. Komen tot meer samenhang geeft een betere signaalfunctie en versterkt ook de aanpak van het probleem. Onderkent het college dit en is zij ook van plan om te komen tot een meer samenhangende aanpak van het minimabeleid? We vinden dit ook belangrijk vanwege de mogelijke raakvlakken die er zijn met de komende decentralisaties.

Dat er sprake is van een hoog percentage niet-gebruik is een landelijk gegeven. Het college lijkt in haar beantwoording voorbij te gaan aan het geschetste probleem. Voorzieningen zijn er om te worden gebruikt en niet gebruik kan zorgen voor een verzwaard probleem. Wat is de reden voor de defensieve houding ten aanzien van deze conclusie in het rapport? Kunt u inzicht geven in het werkelijke niet gebruik van voorzieningen zodat ook recht wordt gedaan aan de kanttekening die hierover door het Platform Werk en Inkomen wordt  gemaakt.

Communicatie: Inzet van vrijwilligers werkt in andere gemeenten goed. Voorlichtingen kunnen helpen. Houdt de communicatie simpel en het contact laagdrempelig. In Hoogezand zijn voorlichters actief die niet gebruik onder de aandacht brengen en mensen helpen om zicht te krijgen op mogelijkheden. Volgens onze ChristenUnie collega’s in Hoogezand werkt dit goed. Hoe denkt het college over deze aanpak.

Hoe ziet het college de tegenstelling die door de opstellers van het rapport wordt gesignaleerd tussen de medewerkers van de gemeente Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Vooral omdat de uitvoering gedaan wordt door een gemeenschappelijke dienst.

In het rapport worden een aantal waardevolle aanbevelingen gedaan. Die aanbevelingen die in de aanbiedingsbrief worden genoemd zouden we graag verwerkt willen zien in concrete voorstellen. Waarbij we ook helder en inzichtelijk willen krijgen wat dit financieel van de gemeente vraagt.

Labels
Commissie

« Terug

Archief > 2013 > oktober

Geen berichten gevonden