Bestuurlijke agenda zet Slochteren in zes speerpunten op de kaart.

bestuurlijke agendadonderdag 28 juni 2012 22:00

Mensen zijn geen eilandjes, ze staan niet op zichzelf maar vormen een dynamisch geheel. Een samenleving waarin mensen doen wat ze kunnen, hun talenten benutten en klaar staan voor elkaar. Dat is een samenleving die niet ik-gericht maar oog heft voor de ander. Het is een samenleving waar de ChristenUnie volop voor gaat.

Dat vraagt om een nieuwe manier van denken en handelen. De overheden hebben allemaal de neiging gehad de burger te benaderen vanuit een klantgerichte benadering. Burgers zijn consument geworden en zullen moeten consuminderen. Verantwoordelijkheden terug leggen bij het maatschappelijk middenveld en burgers vraagt wel om de juiste stappen en om een duidelijke visie. Eerder hebben we al gewaarschuwd voor het over de schutting gooien van verantwoordelijkheden. De zaak achter het schot werpen zonder te kijken hoe het wordt opgepakt is ongewenst en gevaarlijk.

De gekozen manier van bezuinigen samen met de burgers is een belangrijk hulpmiddel om dit te voorkomen. De veerkracht bij de bevolking is groot, maar moet niet worden overvraagd. Het gefaseerd invullen van de Perspectiefwissel tot 2015 is dan ook een goede keuze. Dat we rekening houden met knelpunten is verstandig want niet alle processen laten zich even makkelijk sturen. Niet in de laatste plaats omdat we door de steeds snellere wisselingen van kabinetten en een gebrek aan Haagse regie steeds minder duidelijk weten waar we aan toe zijn. De overheid als betrouwbare partner heeft behoorlijk aan geloofwaardigheid ingeboekt. Daar hebben we alleen lokaal regie op. We hebben samen de taak om in een mindere periode de gemeente Slochteren zo goed mogelijk vooruit te helpen. 

Uitvergroten van verschillen past daar niet goed bij en werkt ook niet op de lange termijn. Wie regeert kijkt vooruit en iedere politieke partij die zich verantwoordelijk voelt moet niet bang zijn om minder makkelijke keuzes te maken. De zes van Slochteren geven voldoende mogelijkheden om op de korte en middellange termijn te doen wat goed is voor alle inwoners van onze gemeente. Wat dat betreft is de zes van Slochteren ook te vertalen naar de zes partijen die samen deze gemeenteraad vormen. Samen werken aan een zelfstandig en leefbaar Slochteren waarin een gezond financieel beleid zorgt dat gedaan kan worden wat moet en waarin heldere keuzes worden gemaakt voor de vrij te besteden middelen. Wij zetten er graag samen met jullie de schouders onder.

Bij de demografische ontwikkelingen vragen we nadrukkelijk aandacht voor de ruimtelijke verschillen die ontstaan in onze gemeente. Delen van de gemeente hebben eerder te maken met groei en vergroening dan met krimp. Dat vraagt om een tweesporenbeleid waarin oog is voor wat plaatselijk nodig is. De trend van urbanisatie doet zich overal ter wereld voor en zal de komende jaren niet veranderen. Met een gebied als Meerstad en Harkstede die relatief dicht bij de stad Groningen liggen hebben we als gemeente een unieke kans om spinn-off te creëren. We zijn dan ook blij dat we Meerstad gewoon Slochteren was en is. De keuze om te investeren in de Meerstadjers is een goede. Samenleven is ook een werkwoord. We moeten er samen aan werken en niet met de rug naar onze nieuwe inwoners gaan staan. Juist in nieuwe gebieden moet een identiteit groeien. Als inwoners van Slochteren moeten ze zich ook Slochternaar voelen. De gunstige ligging ten opzichte van Harkstede zal een positieve invloed hebben op de voorzieningen en maakt daarmee een van onze drie hoofdkernen alleen maar sterker. We moeten door ons laten voorkomen dat de aandacht naar de andere kant van het Eemskanaal gaat en daarmee de binding. Voor andere delen van de gemeente moeten we nadrukkelijk kijken wat we samen met andere gemeenten kunnen doen om voorzieningen beschikbaar en bereikbaar te houden. Ten slotte zijn ook gemeenten geen eilandjes.

De decentralisaties zijn eerder al besproken. Ook daar moeten we nadrukkelijk kijken naar de kansen. Lokaal hebben we een beter zicht op wat nodig is. Een door ons al eerder aangedragen mogelijkheid van Eigen Kracht Conferenties moet echt meer nadruk gaan krijgen. Dat voorkomt een groeiende vraag naar eerste- en tweedelijns zorg. Die is duur en werkt minder efficiënt. 

Het dorp Slochteren heeft deze collegeperiode nadrukkelijk aandacht. Het centrum wordt grootschalig aangepakt en de plannen daarvoor wachten op uitvoering. Actief grondbeleid heeft al genoeg gemeenten in de problemen gebracht en het is dan ook een verstandige keuze om dit aan de markt over te laten. We juichen het toe dat er tot die tijd een invulling komt voor het leeggekomen werfterrein. Vanuit onze achterban kwam deze wens nadrukkelijk naar voren. Het gebied verrommeld en trekt daarmee ook activiteiten die de ChristenUnie liever niet ziet.

Positionering van Slochteren als actieve woon-, werk- en leefomgeving krijgt terecht blijvende aandacht. Uit de achterliggende cijfers blijkt dat de gemeente het bovenregionaal gewoon goed doet. Dat mogen we best uitdragen. Een duurzaam Slochteren biedt kansen genoeg.

Voor alle dingen is een tijd, ook voor betere tijden. De mooie dromen van koning Jozef zijn geen dagdromerij. Die zeven vette jaren zullen komen. Ook wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Die Bijbelse realiteit is voor wie er naar wil luisteren dagelijkse werkelijkheid.

Labels
Bijdragen
Commissie

« Terug

Archief > 2012 > juni

Geen berichten gevonden