ChristenUnie heeft geen goed woord over voor voorstel grenscorrectie.

Gerrit Hooikammer topkaartvrijdag 03 februari 2012 12:15

In de beraadslagingen in de gemeenteraad over Meerstad vernieuwd en verstandig verder kwam ook het voorstel van Gemeentebelangen en GroenLinks/D66 over grenscorrectie aan de orde. Dat idee was een tweetal dagen eerder gelanceerd in het Dagblad van het Noorden.

Gerrit Hooikammer (ChristenUnie) begreep van dat idee helemaal niets: ”Het is wel gek dat nu het wat moeilijker wordt, er twee partijen zijn die een stuk van de gemeente willen weggeven! Zelfs in Groningen vindt men het heel bijzonder wat hier gebeurt!” Bij interruptie vulde Gerard Renkema (GroenLinks/D66) aan dat zijn partij alleen om een onderzoek naar grenscorrectie heeft gevraagd.

”Gemeentebelangen wil wel een grenscorrectie, maar had men dat niet eerst met de inwoners moeten overleggen? Is dit geen achterkamertjes politiek? Zo ga je toch niet met de burgers om?!”, aldus Gerrit Hooikammer.

Hooikammer kreeg vooraf al bijval van de publieke tribune. Dhr. O. Groeneveld uit Harkstede had de berichtgeving over een grenscorrectie in het Dagblad gelezen en sprak tijdens de vergadering van de gemeenteraad in: ”Een grenscorrectie? Dat is me in het verkeerde keelgat geschoten moet ik u zeggen. Ik zit daar niet op te wachten, wij willen gewoon bij de gemeente Slochteren blijven. Dit hebben wij ook niet verdiend!”

”Meerdere partijen hebben steeds gezegd, dat Meerstad niet ten koste mag gaan van de rest van de gemeente. En dat is precies onze zorg, daarom hebben wij vragen gesteld over een beperkte grenscorrectie”, lichtte Gerard Renkema het voorstel van zijn partij toe.

Jannie van der Meer-Dijkstra (VVD) stelde beide partijen de vraag waarom zij nu pas met dit voorstel komen. ”We zijn regelmatig bijgepraat, waarom heeft u dit daar niet ingebracht?”

Volgens Gemeentebelangen is in die gesprekken niet alles op tafel gekomen.

De overige partijen voelden niets voor een grenscorrectie en bij het college kon het voorstel ook niet op steun rekenen. ”We hadden als college een aantal opdrachten van de raad. Dat was onder andere: het risico beheersbaar maken, geen herindeling en voorkom grenscorrectie”, antwoordde verantwoordelijk wethouder Gea Huizing. ”Een andere opdracht van de raad was tevens, dat Slochteren mee blijft doen in Meerstad. Dat is met dit resultaat bereikt en ik denk dat het een goed resultaat is. De drie miljoen euro die wij reserveren voor Meerstad is op dit moment voldoende, ook omdat de ontwikkelingen langzamer gaan”. ”We hebben afgesproken dat alles in billijkheid en redelijkheid zal gebeuren”, zei de wethouder over het recht van de gemeente Groningen om op Slochter grondgebied de exploitatie te voeren.

Een meerderheid van de gemeenteraad, Pvda, ChristenUnie, VVD en CDA, ging akkoord met het voorstel, terwijl Gemeentebelangen en GroenLinks/D66 tegen stemden. Dat GroenLinks/D66 tegen stemde ontlokte IJsbrand van der Leeuw de volgende opmerking: ”Beste meneer Renkema, u neemt nooit uw verantwoordelijkheid! Altijd weet u op het laatste moment wel een reden op te voeren om tegen te stemmen!” Daarop wilde Gerard Renkema dan wel eens weten of daarvan voorbeelden waren. ”Oooh, wel een stuk of tien. Wat dacht u van de ontwikkeling Veenlaan, de realisering van de nieuwe gemeentewerf of het centrumplan Slochteren?”

Labels
In de media

« Terug

Archief > 2012 > februari

Geen berichten gevonden