Zomerbrief geeft geen zonnig vooruitzicht.

Eurosdinsdag 28 juni 2011 12:00

Met de bespreking van de zomerbrief zijn we weer een stap dichterbij de verdere vormgeving van de nieuwe begroting. We hebben eerder afgesproken dat we het jaar 2011 zouden gebruiken als voorbereidingsjaar op de bezuinigingsronde die we moeten houden om de begroting van de gemeente Slochteren sluitend te krijgen.

Door het wegvallen van de voorgenomen bouw van Brede Scholen vervalt ook de investering die bij de Perspectiefwissel nog naar voren kwam als een van de weinige investeringen. Hierdoor zal het uiteindelijke resultaat op de begrotingen ook positiever zijn. Dit effect is nog niet meegenomen in deze zomerbrief omdat de besluitvorming over afzien van brede scholen in de raadsvergadering van 7 juli volgt.

“De Borgstee” kent een onderhoudsbedrag en dat wordt nu met 10.000 euro verlaagd. Omdat het in het totaal van het te besteden bedrag een aanzienlijk deel is vragen we ons af of onderhoud hiermee voldoende kan worden uitgevoerd.

Het streven van het Bureau voor Werk en Re-integratie (BWR) om in 2013 kostenneutraal te werken vinden we een goed streven. Omdat we tegelijkertijd weten dat het niet gaat om een normaal bedrijf vinden we dit geen doel op zichzelf. Het re-integratiedeel zal wel marktconform moeten werken.

De containers in de gemeente Slochteren worden in dit voorstel gechipt, dit om de het aanbieden van afvalcontainers zonder er voor te betalen te verminderen. De ChristenUnie kan hiermee akkoord gaan. Het gaat om een kleine lastenstijging voor de burgers van €1,85 per huishouden per jaar. Wel willen we er voor waken dat dit de opmaat wordt voor de invoering van DIFTAR. Landelijke cijfers wijzen uit dat er dan al snel sprake is van extra zwerfafval en ook daarvoor is de gemeente verantwoordelijk. Dat kost naast tijd ook geld. Door meer betalende gebruikers zal uiteindelijk ook de prijs van de afvalstoffenheffing naar beneden kunnen.

Ons Officepakket moet worden vernieuwd. Dat vraagt een groot investeringsbedrag. Graag horen we waarom open source toch niet zo’n goed alternatief is.

Omdat de zomerbrief dit keer weinig nieuw beleid bevat en we realistisch moeten zijn en te maken hebben met een groot pakket aan bezuinigingen lijkt het uitvoeren van een sobere begroting ons voor 2012 een goed streven. Eerrder hebben we het voortgangsdocument Perspectiefwissel al besproken in de commissies BMR en LWZ. Daarmee hebben we voor een deel al een voorschot genomen op de bespreking van deze zomerbrief.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Zomerbrief 2012387,8 kBapplication/pdfdownload
Labels
Bijdragen
Commissie

« Terug

Archief > 2011 > juni

Geen berichten gevonden