Lekker op die braai!

maandag 19 juli 2010 10:00

Inmiddels zal ook bij de laatste diehard fan de oranje kleur wel uit de haren zijn verdwenen. Tijd om vooral na te genieten van een mooi WK in Zuid-Afrika. Ik heb wel wat met dat land. Historisch gezien hebben we als Nederlanders natuurlijk ook een verbondenheid. En dat is te merken aan bijvoorbeeld het heerlijke Afrikaans. Hierdoor spreek je als Nederlander ook op wat grotere afstand een aardig woordje over de grens.

Vaak zijn woorden waarvoor wij lenen binnen een ander taalgebied in het Afrikaans heerlijk duidelijk. Hijsbakkie voor de lift, bromponie voor een brommer en braai voor de barbecue.

Vooral voor die laatste “tak van sport” heeft gemeentebelangen de laatste tijd weer erg veel aandacht. Bij gebrek aan iets beters komt met de regelmaat van de klok de barbecuepot weer om de hoek kijken. Dat maakt me eigenlijk niet eens zoveel uit. Er zijn denk ik wel belangrijker zaken te vinden. Maar goed na de opmerking dat ik ogen en oren eens goed de kost zou moeten geven ben ik maar eens in het digitale archief gedoken. In notubiz hebben we daar een heel mooi zoeksysteem voor. Tik ik daar het woordje “barbecue” in dan krijg ik welgeteld 0 hits. Het zoeken in de tekst van raadsbesluit over het leefbaarheidsfonds levert zelfs in de nieuwste versie van Adobe Reader niets op. Het woordje buurtbbq heeft wel 1 treffer, maar dat is alleen in het discussiestuk genoemd. In het uiteindelijke raadsbesluit komt het niet meer voor. En dat is wat uiteindelijk geldt en dat uiteindelijke besluit is raadsbreed gesteund.

Hoe zit het dan wel, en mag ik nog steeds zeggen dat gemeentebelangen ook zelf over de barbecue is begonnen en dat bij voortduring doet. Tot het tegendeel kan worden bewezen doe ik dat inderdaad. Waarom? Omdat ik de geluidsweergave van de commissie LWZ van 13 maart 2008 heb afgeluisterd. Daarin bespraken we voor het eerst het leefbaarheidsfonds als discussiestuk. Daar begint de fractiewoordvoerster zelf over een barbecue voor de buurt. “Wij willen optekenen dat activiteiten voor iedereen vrij toegankelijk moeten zijn. Bijvoorbeeld een buurtbarbecue dan ook iedereen uitnodigen dus ook de buurman waar je eventueel ruzie mee hebt. etc. [link luister vanaf 25:30] Het gaat volgens de spreekster om een voorbeeld. Dat stond me nog wel bij, er moest na afloop zelfs een verslagje van worden gemaakt.

Het doel van het leefbaarheidsfonds is initiatieven ter versterking van de leefbaarheid financieel te kunnen ondersteunen. Het gaat daarbij om ‘stimulering en ondersteuning van lokale activiteiten en projecten die een bijdrage leveren aan het behoud of de verbetering van de leefbaarheid en of de sociale en culturele leefkwaliteit van inwoners of hun organisaties in de gemeente Slochteren’.

Daar staat de ChristenUnie nog steeds achter en als een barbecue daaraan bijdraagt hebben we daar niet direct iets tegen. Dat heb ik wel tegen het beeld dat wordt opgeroepen dat je bij wijze van spreken bbqpakketten op het gemeentehuis af kan halen. Daarmee ridiculiseer je de doelstelling. Dat leidt af van de eigenlijke inhoud. Men had ten slotte ook tegen het oprichten van het leefbaarheidsfonds kunnen stemmen en dat heeft men niet gedaan. Volgende week schijnt het opnieuw lekker weer te zijn voor een 'braai' met een Afrikaans rooiwyn een prima activiteit. En nee, ik zal geen aanvraag doen bij de gemeente. Tot die tijd ga ik me bezig houden met onderwerpen die bij mij wat meer prioriteit hebben.

Labels
Column

« Terug

Archief > 2010 > juli

Geen berichten gevonden