Jaarrekening 2009 laat mooi eindresultaat zien.

gelddonderdag 10 juni 2010 20:00

Herzieningen en bijstellen van beleidsdoelen, efficiency, temporisering van beleid en bezuinigen. Termen die je veel tegenkomt in vakbladen en andere media. Gemeenten gaan steeds meer merken van de recessie en sluiten ook hun jaarrekening over 2009 met een tekort af.

Slochteren komt gelukkig in dat rijtje gemeenten, dat overigens van een rijtje steeds meer op een waslijst begint te lijken, niet voor. 

Toch zal ook Slochteren met het oog op de toekomst keuzes moeten maken. Daarover zullen we bij de bespreking van de zomerbrief 2011 met elkaar van gedachten moeten wisselen. Voor de ChristenUnie is belangrijk dat we ook in de toekomst de dienstverlening aan onze inwoners op peil houden. Op dit moment is de directe noodzaak er nog niet. Toch moeten we de nodige slagen om de arm houden, omdat het nieuwe kabinet besluiten zal moeten nemen over immense bezuinigingen die ook de decentrale overheden zal raken. Er is veel in beweging.

Voorop blijft staan dat de ChristenUnie onverkort vast blijft houden aan de gekozen begrotingssystematiek waarbij inkomsten terughoudend en uitgaven reëel worden geraamd. Dat bewijst ook nu weer goed voor de gemeentelijke financiën te zijn, en biedt de gelegenheid om ons beter voor te bereiden op de toekomst.

Bij de wijze van behandeling geeft het college terecht aan dat het allereerst moet gaan om de periode tussen 1 januari en 31 december 2009. Toch is het zo dat beleid na december 2009 niet stil is blijven staan. Daarom wil de ChristenUnie in politieke zin ook aangeven welke belangrijke accenten we zien. Dat kan niet zonder ook vooruit te willen kijken. Wat geweest is is geweest past ook niet bij een partij die zich wil laten leiden door de bijbel.

Wat er was, zal er altijd weer zijn, wat er is gedaan, zal altijd weer worden gedaan. Er is niets nieuws onder de zon.

Kijken we dan naar de jaarrekening 2009 dan mogen we erg tevreden zijn met het uiteindelijke resultaat. Een batig saldo van afgerond 977.000 euro is mooi, zeker gezien de tijd waarin we nu leven.

Wanneer we kijken naar de oorzaken en letten op de analyse van de verschillen dan is dat niet te verklaren aan uitgestelde plannen. Want afgezet tegen niet uitgevoerd beleid staat veel beleid dat juist extra is uitgevoerd.

Opvallend is de verrekening en terugbetaling gemeentefonds over 2007. Het gegeven antwoord in de technische vragenronde is op zichzelf helder. De ChristenUnie heeft wel gevraagd of dit is terug te voren op bepaalde parameters. Dat zou kunnen helpen bij het beter in kunnen schatten van de uiteindelijke uitkering.

Opnieuw is de uitgaven op het product WMO en leerlingvervoer lager. Voor de WMO lijkt dat een structurele zaak te worden. Het is namelijk niet de eerste keer.

Ik kom toe aan de programma’s

Programma 1 Veiligheid: De verschillen zijn goed te verklaren. Wel roept de opmerking dat externe oorzaken er toe leiden dat beleid niet kan worden uitgevoerd de vraag op of we daarin geen maatregelen moeten nemen. Het maakt ons kwetsbaar. Zeker als het gaat om veiligheid vindt de ChristenUnie dat geen goede zaak.

We hameren er maar weer eens op dat we het belangrijk vinden dat ook inwoners zich goed voorbereiden op calamiteiten. De campagne “Denk vooruit” is ook door gemeenten te gebruiken om inwoners goed te informeren over gevaren in de eigen omgeving.

Programma 2 Openbaar onderwijs: De ChristenUnie vindt dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van kwalitatief goed onderwijs de verantwoordelijkheid is en blijft van OPOS. Gezien de lagere aanspraak op administratie, beheer en bestuur is de bruidschat in elk geval groot genoeg gebleken.

Programma 3 Gemeenschapsvoorzieningen: Geweldig dat er binnen dit programma zoveel extra is gerealiseerd. Vaak ook doordat we goed gebruik hebben kunnen maken van de mogelijkheden om subsidies aan te trekken. Daar profiteert de hele Slochter bevolking van.

Programma 4 Maatschappelijke activering: Opnieuw blijkt de doelgroep WMO beperkt aanspraak heeft gedaan op de mogelijkheden die worden geboden. Dit ondanks extra informatie in ’t Bokkeblad. Vraag is of een persoonlijke benadering niet beter is. Bij programma 5 blijkt dat een persoonlijke benadering bij regelingen voor mensen met een minimuminkomen wel werken. Prima dat het leefbaarheidsfonds ook een deel opvangt. Toch heeft dat mogelijk als ongewenst bijeffect dat de WMO gelden bij een herverdeling voor Slochteren lager uit zal vallen. Landelijk wordt daar met name door grotere gemeenten steeds sterker op aangedrongen.

Alcoholmisbruik is een probleem dat onder grote groepen in de samenleving voorkomt. Het lijkt de meest maatschappelijk geaccepteerde verslaving. Daar kan de ChristenUnie niet mee leven. De keuze om met name door voorlichting aan jongeren voor deze groep vinden we dan ook een goed middel. Maar naast voorlichting hoort ook handhaving van regels. Te vaak wordt er nu in strijdt met de APV alcohol genuttigd in de openbare ruimte.

Als gemeente ben je niet alleen verantwoordelijk voor de volksgezondheid. Ook bedrijven hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wat ons betreft zetten we alles op alles om alsnog tot afspraken te komen met de horeca. Het convenant wordt ons nu iets te gemakkelijk aan de kant geschoven. We kennen de redenen daarvoor natuurlijk, maar het kan niet bestaan dat uitvoering van maatschappelijk beleid door de praktijk van derden wordt tenietgedaan. Juist in de richting van jongeren is eenduidigheid belangrijk.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin blijkt steeds opnieuw vertraging op te lopen. We willen dat er nu echt prioriteit aan wordt gegeven. Tot nu toe is dat telkens beloofd. We willen nu echt resultaten zien.

Programma 5 Werk en Inkomen: De ChristenUnie onderschrijft de stelling name van het college wanneer wordt aangegeven dat werk het beste instrument is om armoede te voorkomen. Tegelijkertijd is het ook zo dat we te maken hebben met een kwetsbare groep. Zeker wanneer er in een gezinssituatie ook kinderen opgroeien.

Participatie en re-integratie waren voor 2009 belangrijke speerpunten

Uitgangspunt van het beleid van de gemeente is er op gericht mensen aan het werk te hebben en te houden. Ons sociale stelsel is sterk en de ChristenUnie is daar blij mee. Toch vinden we dat het participatiebeleid erg lang op zich laat wachten. Er is door ons meerdere keren om gevraagd. Inmiddels zijn er al een aantal keren door de beloofde termijn gegaan. Juist in deze tijd vinden dat een slechte zaak. Niet zonder reden hebben we toegestemd dat er een bedrag van 200.000 euro voor werd gereserveerd. Het streven is nu dat het voor de zomer van 2010 wordt besproken. De ChristenUnie wil dat hij er voor de zomer van 2010 ligt!

De ChristenUnie is tegelijkertijd blij dat er ook veel extra is gedaan. Dat nieuwe beleid zal zijn vruchten af gaan werpen. Goed dat er in het kader van Vitaal Platteland wordt gewerkt aan plannen binnen het STIPO (Stimulering Innovatie Plattelandsontwikkelingen) en dat er wordt gewerkt met een coach.

Programma 6 Beheer Openbare Ruimte: Slochteren is een mooie woon, werk en leefomgeving. De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor de woonomgeving. Nieuw groen geeft de gemeente een nog betere uitstraling. Recreatieve kansen worden steeds beter benut. De nieuwe wegwijzers zullen het allemaal nog mooier maken.

Eerder hebben we in de raad aandacht gehad voor de telemetrie die bij een aantal riooloverstorten voor problemen zorgde. De problemen aan de Singel blijven regelmatig voorkomen. In normale situaties al erg vervelend maar nu we richting de zomer gaan hopen we op een definitieve oplossing voor dit probleem.

Programma 7 Ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting: Complimenten over de goede manier waarop er is gewerkt aan de structuurvisie Buitengebied. Vanuit de bevolking is er veel waardering voor de mogelijkheid die ze hebben gehad om mee te praten.

Programma 8 Lokale lasten en algemene middelen: De ChristenUnie vindt dat we terughoudend moeten blijven in het verhogen van de lasten voor onze inwoners. Kijken we naar het resultaat van deze jaarrekening dan vinden we dat die met een afwijking van 2,8% binnen de normale marge ligt.

Paragrafen:

Het weerstandsvermogen is in Slochteren prima. En ook in de gehanteerde beheersmaatregelen kan de ChristenUnie zich goed vinden. Wel willen we meer terug naar het principe dat de rioolheffing en afvalstoffenheffing kostendekkend zijn.

Labels
Commissie

« Terug

Archief > 2010 > juni

Geen berichten gevonden