Archeologie en de boer.

archeologie en boerenvrijdag 28 mei 2010 16:30

In de bodem vind je soms belangrijke sporen van onze voorouders. De heritage zoals de Engelsen het noemen lijkt ook in Nederland steeds belangrijker te worden. In heel Europa zijn er dan ook richtlijnen opgesteld. Hoe gaan we om met de plekken waar we iets waardevols verwachten? En hoe gaan we om met de groep die daar direct in wordt geraakt.

Het Europees verdrag van Malta verplicht EU lidstaten om zorgvuldig om te gaan met gebieden die archeologisch een belangrijke vindplaats zouden kunnen zijn. Die Europese afspraken hebben een doorvertaling gekregen in beleid van de lidstaten. In Nederland is dit onderdeel verantwoordelijkheid van de gemeenten.

De boeren.

Voor Slochteren is een groot deel van het buitengebied aangeduid als plaats met een hoge verwachting. Dat komt neer op ongeveer 50% van het buitengebied. Daar mag dus niet zomaar alles worden gedaan. Voor boeren -en mogelijk particulieren- betekent dit dat voor bepaalde werkzaamheden vooraf vergunning moet worden aangevraagd. Daarbij worden ze geconfronteerd met hogere kosten. De ChristenUnie is met het college en de LTO van mening dat dit voor hen een ongewenste kostenstijging met zich meebrengt die ze nergens anders kunnen verhalen. Het gereduceerde tarief vinden we dan ook gerechtvaardigd.

Straks een beter beeld.

Ook hebben we als fractie de verwachting uitgesproken dat we snel naar een verdere vergroening van gebieden toe kunnen. Immers op basis van de criteria als hoogte, bodemtype etc. zijn er nu wel erg veel gebieden roze gekleurd. Een bodemtype waar je veel vondsten mag verwachten is inderdaad de podzol. Deze bodems ontwikkelen zich op zandgronden en dat zijn de gebieden waar je de eerste bewoning in dit gebied mag verwachten. Op basis van de kaart zou je erg veel zandgronden in onze omgeving verwachten. Dat is niet het geval.

Waarom een kaart?

Zouden we niets doen dan moet bij elke aanvraag een onderzoek worden gedaan, dat is nu niet nodig. Gebieden waar we niets verwachten worden ook niet onderzocht. Dat scheelt de aanvrager enorm in de kosten. Niets doen is dus alleen daarom geen optie. Werkende weg zullen straks meer gebieden van een hoge naar een lage verwachtingswaarde gaan. 

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Beleidskaart archeologie8,1 MBapplication/pdfdownload
Labels
Commissie

« Terug

Archief > 2010 > mei

Geen berichten gevonden