Politicus met 12 jaar

limerickdinsdag 26 januari 2010 15:15

Als 12-jarig jongetje, net naar de middelbare school, ging hij al met zijn oom mee naar de politieke vergaderingen van de ChristenUnie.

Als 24-jarige kwam hij in de gemeenteraad van Slochteren en drie jaar later werd hij tweede bij de verkiezing 'Beste jonge politicus van Nederland'.

Een opmerkelijke prestatie voor Niels Joostens (28) uit Slochteren, gezien het grote aantal politieke partijen in Nederland en dus ook het grote aantal jonge politici. Vooral zijn 'zichtbaarheid' deed hem veel lof oogsten bij de jury. Maar hij is dan ook bezeten van de politiek. Twintig uur per week spendeert hij aan zijn politieke hobby, naast zijn fulltime baan als docent aan het Fivelcollege in Delfzijl en Siddeburen.

Hij is vrijwel dagelijks op het gemeentehuis te vinden om stukken na te lezen of zich te informeren over zaken, die in zijn gemeente spelen. "Er wordt hier thuis wel eens gemopperd, dat ik te vaak op het gemeentehuis ben", lacht de nummer drie van de ChristenUnie-lijst.

Op de vraag hoe hij zichzelf als politicus zou omschrijven, zegt het jonge talent: "Ik ben gedreven, maar soms wel iets te ongeduldig. Ik wil zaken graag snel gerealiseerd zien. En dat gaat niet altijd. Ik ben druk en praat af en toe te snel. Dan moeten ze mij even afremmen."

Niels Joostens vindt het belangrijk dat mensen persoonlijk contact kunnen hebben met zowel politici als ambtenaren. "Mensen moeten, als zij een probleem hebben, daarover fysiek met iemand kunnen spreken.

Wat dat betreft ligt de gemeenteraad dicht bij de mensen. Je bent op een hele praktische manier bezig met de belangenbehartiging van de inwoners van de gemeente.

In de landelijke politiek ben je veel minder zichtbaar. Ik ben wel eens door het landelijke bureau van de ChristenUnie benaderd, of ik een landelijke carrière niet zie zitten. Voor de toekomst sluit ik niets uit, maar voorlopig houd ik mij bij de gemeentepolitiek.

In een bestuurlijke functie leer je meer de negatieve kanten van het politieke bedrijf kennen. Er wordt vaak op de man gespeeld en ik weet niet of ik daar op dit moment al goed mee om zou kunnen gaan. Ik ben nog jong en moet het dan opnemen tegen politici, die gepokt en gemazeld zijn. Bovendien vind ik het lesgeven op de middelbare school op dit moment nog veel te leuk. Dat wil ik ook niet missen."

Nieuw

De ChristenUnie doet in vrijwel alle 23 Groninger gemeenten aan de gemeenteraadsverkiezingen mee. Alleen in de gemeente Bellingwedde kan niet op de ChristenUnie gestemd worden. In Appingedam doet de ChristenUnie in 2010 voor het eerst mee. Niels Joostens zal zich voor deze, voor zijn politieke partij nieuwe, gemeente als adviseur inzetten. In Menterwolde kwam bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 voor het eerst een raadslid voor de ChristenUnie in de gemeenteraad. De ChristenUnie is een vrij constante partij met een vaste aanhang. Veel schommelingen qua aantal raadszetels kent de ChristenUnie niet.

Labels
In de media
Raadslid

« Terug

Archief > 2010 > januari

Geen berichten gevonden