Flinke investeringen en geen lastenverzwaring voor de burgers.

begroting-grafiekdonderdag 08 oktober 2009 10:00

Het college van PvdA. ChristenUnie en VVD presenteerde vorige week donderdag de laatste begroting van de collegeperiode 2006-2010. Verantwoordelijk wethouder Jan Jakob Boersma deed dit door het tonen van een groot bord met daarop de cijfers €10.025.000,- vetgedrukt. Het is het bedrag dat het college in 2010 gaat investeren in de Slochter samenleving. Het bedrag groeit zelfs nog als daar ook de investeringen voor de komende jaren bij opgeteld worden: 14 miljoen euro.

De wethouder zei trots te zijn op zijn begroting, “want we kunnen flink investeren en daarnaast hoeven we niet te bezuinigen, zoals in vele emeenten wel het geval is”. Nu het financieel perspectief voor veel van de inwoners en bedrijven verslechterd vindt het college het van essentieel belang om de lasten voor de burgers zo laag mogelijk te houden. “Daar zijn we ook in 2010 in geslaagd.” aldus Jan Jakob Boersma. De lasten voor de burgers dalen zelfs enigszins. De afvalstoffenheffing stijgt met 1,6% maar daarentegen daalt het tarief voor de rioolrechten met 6,5%.

De goede cijfers komen voort uit de wijze van begroten onder de huidige wethouder van financiën. De inkomsten zijn de afgelopen jaren realistisch geraamd. Ook de meerjarenbegroting 2010-2014 ziet er beter uit dan een jaar geleden. De voorinvestering in Meerstad blijkt kleiner dan eerder werd verwacht, waardoor de fase van het terugverdienen van deze voorinvestering gemakkelijker wordt, zo verwacht het college.

De investering van 14 miljoen euro moet tevens bijdragen aan het bestrijden van de werkloosheid in de regio Midden Groningen. De investeringen geven een impuls aan de regionale economie.

Zo gaat de gemeente investeren in de kwaliteit van schoolgebouwen; in totaal 5 miljoen euro. Voor de vernieuwing van riolen trekt de gemeente 2 miljoen euro uit en voor het onderhoud van wegen en fietspaden (en verlichting) is 2 miljoen euro gereserveerd. Voor de sport is 200.000 euro beschikbaar en voor kunst en cultuur wordt 250.000 euro uitgetrokken.

Veel aandacht heeft het college voor de jeugd. In 2010 zal dat vorm krijgen in een centrum voor jeugd en gezin. Vooruitlopend daarop zorgt men voor sluitende aanpak, voor een goed vangnet voor jongeren die in hun ontwikkeling beperkt dreigen te worden.

Alle jongeren moeten de kans krijgen zich te ontplooien, door goed onderwijs, mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding , zorg voor geestelijk en lichamelijk welzijn en ondersteuning door hun opvoeders. Anderzijds moet het jongeren duidelijk zijn waar de grenzen liggen, schrijft het college in haar aanbiedingsbrief. Als jongeren voor hardnekkige overlast zorgen, dan schromen we niet om samen met de politie en andere partners stevig op te treden.

De politiek bespreekt de begroting op 15 oktober.

Labels
In de media
Wethouder

« Terug

Archief > 2009 > oktober

Geen berichten gevonden