Slochteren investeert veertien miljoen.

banner geldmaandag 05 oktober 2009 10:30

De gemeente Slochteren hoeft volgend jaar, in tegenstelling tot vele andere gemeenten, geen cent te bezuinigen. Sterker: de gemeente gaat de komende jaren - zo luidt het voorstel in de begroting - zo’n veertien miljoen euro extra investeren.

Dat geld wordt voornamelijk gestoken in aanleg en onderhoud van wegen en fietspaden, in het uitbreiden en verbouwen van basisscholen en dorpshuizen en de aanpak van de riolering.

De gemeente wil hiermee de regionale economie een oppepper geven, zegt wethouder Jan Jakob Boersma (ChristenUnie) van financiën, en voorkomen dat het aantal werklozen in de gemeente nog verder stijgt. Verder kan er ook geld uitgetrokken voor sociale en maatschappelijke aangelegenheden.

Er is 150.000 euro extra beschikbaar voor cultuur, de gemeente gaat 300.000 euro investeren in renovatie van openluchtbad De Tobbe in Slochteren en er komt 100.000 euro in een leefbaarheidsfonds.

De ’begrotingstruc’ van de gemeente is volgens wethouder Boersma simpel. "We geven alleen geld uit wanneer we zeker weten dat het er is. En we zijn terughoudend met het berekenen van inkomsten, die houden we aan de lage kant."

Goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld de bouwleges, doorgaans een substantiële inkomstenbron voor een gemeente. Er wordt wegens de recessie erg weinig gebouwd, dus de inkomsten dalen ook drastisch.

De belastingtarieven in Slochteren stijgen ondanks de investeringsdrift niet. De ozb stijgt trendmatig met een procent, maar de rioolbelasting daalt met zes procent.

De raad vergadert op 12 november over de begroting.

Labels
College
In de media
Wethouder

« Terug

Archief > 2009 > oktober

Geen berichten gevonden