Zo, en nu maar eens..........aan het werk!

samen-jbvrijdag 11 september 2009 17:00

Het Bureau voor Werk in Inkomen staat al weer een tijdje in de steigers. Daar passen heldere afspraken bij over doelstelling, doelmatigheid en doeltreffendheid. Kortom een onderwerp waar het laatste woord nog niet over is gezegd. Maar ook een typisch ChristenUnie onderwerp.

De gemeente Slochteren en Hoogezand werken veel samen op het gebied van sociale zaken. Zo zijn we beide betrokken bij Trio bedrijven en hebben we een groot deel van onze re-integratietrajecten ondergebracht bij stichting Baanvak.

Ontwikkeling is goed, maar de terminologie kan beter.

Eerder hebben we al gesproken over de integratie van zowel Trio als Baanvak in het Bureau voor Werk en Re-integratie (BWR) Volgens de stukken gaat zij de rol vervullen van mensontwikkelbedrijf. De ChristenUnie heeft aangegeven moeite te hebben met deze term. We vinden hem namelijk om meerdere redenen niet passen. Naast de wat denigrerende toon is voor ons vooral de eenzijdigheid van deze term aanleiding geweest er opmerkingen over te maken. Het gaat namelijk niet alleen om de persoonlijke ontwikkeling van de cliënt, maar ook om de houding van de samenleving in hun richting en de wisselwerking daarin. Dat vang je niet in één term. Daar heb je een breder omschreven doelstelling voor nodig.

Visie of visionair.

Over het woord visie wordt in Slochteren regelmatig gediscussieerd. Hoewel dat laatste ook wel weer betwist kan worden. Meestal wordt er namelijk heel gemakkelijk geroepen dat er geen visie is. Je hoeft geen visionair te zijn om te weten wie de visie in stukken moeilijk kan vinden. Ook bij de behandeling van dit agendapunt kan de conclusie zijn dat er bij de betrokken oppositiepartijen zelf op geen enkele manier een visie is.

Doelstelling.

De gemeente Slochteren verwacht dat het BWR door gebruik te maken van de voordelen van beide bedrijven financieel sterker wordt. Doel moet zijn dat het BWR zichzelf kan redden met de middelen die ze krijgt. Nu gaat er jaarlijks nog een groot bedrag van de deelnemende gemeenten naar Trio. Of dat lukt, is natuurlijk de vraag. Of we daar naar moeten streven ook. Voor de ChristenUnie is allereerst belangrijk dat de doelgroep goed wordt bediend. Maar van een zelfstandig bedrijf mag je ook verwachten dat ze zo werken dat grote tekorten worden voorkomen. Daarbij hoort uiteindelijk ook rond kunnen komen met het geld dat je krijgt.

Afspraken.

De ChristenUnie heeft eerder al kritische opmerkingen gemaakt over de prestaties van stichting Baanvak. Voor ons is te weinig inzichtelijk wat ze precies voor diensten leveren, om welke aantallen het gaat en wat het succes daarvan is. In Hoogezand hoor ik dezelfde geluiden.  We hebben als ChristenUnie fractie dan ook gevraagd waarom we er voor kiezen al onze middelen uit het W-deel van de WWB aan Baanvak te verstrekken. Hoogezand kiest hier namelijk niet voor, en heeft ook andere partijen opdrachten gegeven. Op de door ons gekozen manier zijn harde afspraken volgens ons minder goed te maken. We nemen namelijk maar van één partij diensten af. Hoewel we ons beseffen dat het buiten de discussie viel, was een antwoord van de wethouder wel aardig geweest. Dat bleef helaas, zoals wel vaker uit. Om de eerder genoemde reden hebben we er in tweede termijn maar geen herkauwvraag van gemaakt. We zullen dit dossier dan ook kritisch blijven volgen. Gelukkig doet de ChristenUnie in Hoogezand-Sappemeer dat met ons. Op die manier kunnen we elkaar goed aanvullen. Samenwerking in een BWI mag dan in de steigers staan; de samenwerking tussen onze fracties staat als een huis.

Labels
Commissie
Fractie

« Terug

Archief > 2009 > september

Geen berichten gevonden