Cuis regio, eius religio? Of geven we elkaar de ruimte?

religiekaartzaterdag 04 april 2009 20:30

Afgelopen donderdag werd de Provinciale ChristenUnie jaarvergadering gehouden. Na het huishoudelijke gedeelte was het spreekgestoelte voor Gert Jan Segers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. De ChristenUnie wil optimaal meedoen met het Islamdebat.

Daarover is ook afgelopen zaterdag een Islamdebat georganiseerd. Ook zal net als afgelopen donderdag in Groningen in nog veel meer afdelingen over dit onderwerp worden doorgesproken.
De rode draad in het verhaal van Segers was dat we op een Verbondsmanier naar dit probleem moeten kijken. Wij moeten ons open stellen voor iedereen die hier wil wonen. We moeten samen optrekken vanuit de gedachte "wat kunnen wij voor ons land betekenen" in plaats van; "wat kunnen we halen in dit land." Iedereen is welkom mits het wel onze belangrijke waarden respecteert. Iedereen mag hier gebruik maken van de Godsdienstvrijheid maar dan moet die ook door iedereen gerespecteerd worden. Dus een moslim moet niet alleen nemen maar ook de vrijheid aan een ander gunnen.
Wil het samenwonen en samenleven slagen dan moeten we zorgen dat

  • Iedereen hier mee kan doen. (men moet kunnen werken, de taal spreken kortom integreren)
  • We moeten elkaar vinden rond fundamentele waarden (godsdienstvrijheid, politieke vrijheid, gelijke rechten voor man en vrouw)
  • Zorg dat iedereen zich hier thuis voelt. (men moet zich een medelander voelen)

Nederland is op alle fronten in beweging. We zeggen heel makkelijk "de ander moet zich houden aan onze waarden en normen" Maar welke zijn die? Onze samenleving is ook de laatste 100 jaar enorm veranderd. Ook wij zijn niet zo christelijk meer als waar wij nu in het Islam-debat ons zo op voor doen staan. Ook wij hebben een grote mate van individualisering in de maatschappij meegemaakt met alle gevolgen van dien. Maar ook bij de tweede en derde generatie allochtonen is er sprake van een grote zoektocht naar identiteit tussen de cultuur van het thuisland en de geboden vrijheden van het Westen. Maar alleen als we een verbond sluiten en met zorg voor elkaar de toekomst aan willen gaan dan heeft dit succes van slagen.
Om de inhoud van de gehele avond niet tekort te doen verwijs ik graag naar het interview met Segers zelf die nog veel dieper op de materie ingaat.

 

Labels
Debat
Hoogezand-sappemeer

« Terug

Archief > 2009 > april

Geen berichten gevonden