Hoe en wat in Meerstad.

handen-meerstadmaandag 20 oktober 2008 16:00

Meerstad krijgt een bestuurlijk waterhoofd. Die uitspraak mocht de afgelopen week op het conto van de CDA raadsfractie in Groningen worden geschreven. Met dat bestuur wordt het voorstel om te komen tot een gemeenschappelijke regeling (GR Meerstad) bedoelt. Maar het is wel goed om de feiten goed op een rijtje te hebben.

Buiten het jasje.
Meerstad is al jaren onderwerp van gesprek. Voor het de werktitel Meerstad meekreeg werd er al gesproken over Groningen Oost. De stad groeit buiten het jasje van haar grondgebied. Er wordt al gebouwd over de provinciegrenzen. Meerstad biedt de stad de kans om de groei op te vangen.

Durf.
Er is vraag naar woningen in de omgeving van de stad Groningen. De cijfers wijzen dat ook uit. Daarbij moet je wel willen kijken naar meerjarige trends. Teveel overheerst er ook bij politici niet de moed en durf om keuzes te maken. Niets doen is dan ook makkelijker dan iets doen. Gaat het fout dan kun je zeggen dat je dat al jaren hebt geroepen. Op die manier creëer je altijd je eigen gelijk. Zodra de media melden dat het minder gaat in Blauwe Stad wordt direct aan de bouw van Meerstad getwijfeld. Dat is geen reëel beeld omdat de gebieden niet met elkaar te vergelijken zijn. Oost Groningen heeft een andere structuur. Zowel economisch als sociaalgeografisch. De stad Groningen is de motor voor de regionale economie. Daar liggen kansen, ook om mensen die graag in de buurt van hun werk willen wonen van een goede woonomgeving te voorzien.

Waarom de Gemeenschappelijke Regeling?
Meerstad wordt voor ongeveer 80% gebouwd op het grondgebied van Slochteren. Het hangt er dus ook vanaf hoe je Meerstad ziet. Vaak wordt Meerstad gezien als een wijk van Groningen. Bij het vaststellen van het Masterplan kwam al snel de vraag op wie straks voor het bestuur verantwoordelijk is. Voormalig wethouder Smink heeft daarbij al gesproken over een mogelijke grenscorrectie.[1] Een eenzijdige grenscorrectie was en is voor Slochteren niet aanvaardbaar. Meerstad was niet zonder reden een gezamenlijk project. Beide gemeenten nemen deel aan de GEMM (grondexploitatie) Bovendien zijn er afspraken gemaakt.[2] Het werd dan ook een compromis. Het stedelijke gedeelte van Meerstad zou volgens Slochter voorstel naar Groningen gaan, de meer landelijke gebieden, vaak aangeduid als MEER-dorpen naar Slochteren. Er werd op het gemeentehuis van Slochteren zelfs een persconferentie belegd. De weerstand uit de MEER-dorpen was aanleiding om af te zien van de eerdere plannen.[3] Omdat er geen sprake meer was van wederzijdse grenscorrectie is het model voor een GR verder uitgewerkt.

En nu.....
De vraag hoe we verder gaan is niet zo heel erg gemakkelijk te beantwoorden. Een gemeenschappelijke regeling zoals die nu in Meerstad ontstaat is uniek. In de voorstellen wordt er voor gekozen om de GR veel bevoegdheden te geven.[4] Zo worden ook de bestemmingsplannen er besproken. Dat is overigens een bevoegdheid die bij de raden blijft. Wel is het de vraag hoe nuttig het is om zaken dubbel te bespreken. In de GR krijgt ook het gezamenlijke belang van zowel de stad als Slochteren beter vorm. Er zal nog wel heel wat water door het Slochterdiep gaan voor we helemaal duidelijk is. De gemeenteraad van Groningen heeft overigens ook een motie van de VVD gesteund die uitspreekt dat er in de GR over een mogelijke grenscorrectie kan worden gesproken.[5] De ChristenUnie in Groningen heeft tegen deze motie gestemd omdat ze vindt dat er vooraf duidelijkheid moet zijn.

En het waterhoofd?
Dat valt wel mee. Er worden van beide raden zeven raadsleden afgevaardigd. Elk college levert twee bestuurders en er komt een onafhankelijke voorzitter. In de gemeenschappelijke regeling zal altijd een politieke koppeling meespelen. Daarom moet er ook een goede afspiegeling van de raad in de GR komen. Zeker wanneer er zoals er wordt voorgesteld ook bestemmingsplannen worden besproken en doorgeleid naar de betreffende raad.

Noten
1 Grenscorrectie met Slochteren 'zou kunnen'
2 Burgemeester Slochteren: Grenscorrectie met Groningen is uit den boze
3 Weerstand Meerdorpen complicatie voor Wallage
4 Tussentijdse rapportage over de GR Meerstad. (PDF volgt)
5 Hoe stemt je raad: Bestuursvorm Meerstad en overleg toekomstige grenzen.

Labels
Opinie

« Terug

Archief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden