Zomerbrief een bergetappe in de tour.

zomerbrief 2008vrijdag 15 juni 2007 14:30

In de commissie Financiën is de zomerbrief aan de orde geweest. Daarbij wordt onder andere het meerjarig financieel perspectief van de gemeente besproken.

De bespreking van de zomerbrief is de opmaat voor het voeren van de algemene beschouwingen die traditiegetrouw horen bij de begroting. Ook komt het meerjarig financieel perspectief er in naar voren. Daarbij is vooral de ontwikkeling van het Meerstadgebied een belangrijke zo niet de belangrijkste factor. Door de ontwikkeling van Meerstad krijgen we te maken met voorinvesteringen die behoorlijk drukken op de gemeentelijke begroting. We gaan even door een dal om vervolgens te profiteren van de opbrengsten die gaan komen zodra de eerste inwoners zich in het gebied vestigen. We investeren in onze toekomst, maar hebben even te maken met een timingsprobleem. Wat dat betreft lijken de grafieken wel een beetje op een omgekeerde bergetappe in de tour de France. We zullen even alles op alles moeten zetten, om vervolgens over de top weer naar beneden te kunnen. Als gemeente hebben we in het verleden ook afspraken gemaakt met andere partijen. Dat zijn niet alleen andere overheden maar ook marktpartijen. Als betrouwbare partner houden we ons natuurlijk aan de afspraken.  Al was het alleen al omdat we ook graag zelf kunnen vertrouwen op die partners. 

Het College investeert in de hele gemeente.

Je zou bijna denken dat er buiten Meerstad niets meer is. Gelukkig is dat laatste niet het geval. Met de Visie Slochteren wil het College juist blijven investeren in de rest van de gemeente. Als fractie ondersteunen we dat graag. We hebben gevraagd om bij de inbreiding nadrukkelijk te kijken naar de locatie van het zwembad 'De Tobbe'. Er is ons toegezegd dat dit zeker zal gebeuren.

Het project schoolfirst wordt binnenkort geëvalueerd. We hebben los van de uitkomst van die evaluatie gepleit voor een blijvende vorm van sluitende aanpak. Onderwijs speelt daarin een belangrijke rol. Jongeren moeten toch op zijn  minst een startkwalificatie hebben voor ze arbeidsmarkt betreden.

De golfbreker aan het Schildmeer moet er wat ons betreft komen. Een investering van €110.000 maar dat voorkomt straks wel het jaarlijks noodzakelijk ophogen van het strand. Dat alleen al kost elk jaar ongeveer €40.000.

In de zomerbrief wordt ook gesproken over het aanpassen van bushaltes voor minder validen. Die aanpassingen zijn nodig omdat er steeds vaker met lagevloerbussen wordt gereden. Wel wilden we graag weten wat er voor die 10.000 euro per halte wordt gedaan. Natuurlijk willen we graag een goed toegankelijk openbaar vervoer voor iedereen. Maar het is toch een redelijk hoog bedrag. Met de aanpassing is ook wel enige haast geboden omdat we anders een Provinciale subsidie mislopen. Dat samen maakt dat we er mee akkoord kunnen gaan.

Verder ondersteunen we het College in de visie dat er bij het realiseren en in stand houden van voorzieningen wel voldoende draagvlak en bereidheid tot meewerken moet zijn. Samenwerken heeft een belangrijke meerwaarde. Wel vindt de ChristenUnie fractie dat daarbij minima zoveel mogelijk moeten worden ontzien.

Uit ons verkiezingsprogramma:

Alle plannen van de gemeente (van welzijn en onderwijs tot openbaar vervoer en volkshuisvesting) besteden aandacht aan gehandicapten, ouderen, minderheden en minima

Labels
Commissie

« Terug

Archief > 2007 > juni

Geen berichten gevonden