Dorpsrandpark een kans voor Slochteren.

Een van de doeltjes op het veld aan de Marijke Arensstraat.zaterdag 10 maart 2007 16:00

In de vergadering van donderdag 8 maart hebben we het in de commissie LWZ (leren, werken en zorgen) gehad over het dorpspark dat zal worden aangelegd op de plaats van het huidige volkstuinencomplex. We zijn daar als fractie voor. Dat waren we ook al bij de vaststelling van de begroting toen we de budgetten beschikbaar stelden. Naar het idee van de ChristenUnie verdiend dit gebied beter en heeft het aanleggen van een park meerwaarde. En wel om de volgende redenen.

Het gebied is op dit moment erg verrommeld en fungeert eigenlijk al jaren niet meer zoals het ooit bedoeld is, namelijk als volkstuincomplex. Er zijn nog maar vier gebruikers, terwijl dat er in het verleden 42 waren. Nu die er niet meer zijn is het onderhoud al jaren slecht.

Het gebied kan gaan dienen als een mooi uitloopgebied, zeker omdat het goed aansluit op het ecologisch gebied tussen de Schildwolderdijk en het Bovenpad. Vervolgens is het mogelijk om daarna via het overbosje en het Slochterbos de route nog wat te verlengen.

Het gebied kan in de toekomst dienen als tijdelijke opslag van regenwater. Dat heeft te maken met de verwachte klimaatsverandering waardoor het vaker en intensiever zal gaan regenen. Meer water dus in korte tijd. Onderzoek wijst uit dat het huidige riool dat niet aan zal kunnen. Kortom straten zouden blank komen te staan. Die waterbergende capaciteit kan pas worden ingezet wanneer er een gescheiden rioolsysteem wordt aangelegd.

Ook kan het park een educatieve functie vervullen voor de kinderen op de basisscholen. 

Natuurlijk is het goed om kritisch naar het plan te kijken.

We hadden willen vragen de smalle stroken gelegen tussen globaal de Voeghouten en De Krimpen uit het plan te laten. Naar onze mening is het gebied daarvoor te smal. De privacy van de aanwonenden zou bij het opnemen in het plan kunnen worden geschaad. Maar dit is op verzoek van de inwoners al uit het plan gehaald. We werden dus op onze wenken bediend. Wel zal er op ons verzoek worden gekeken naar de verrommeling in deze bosstroken. Er is toegezegd dat hier naar zal worden gekeken.

Bij sommige inwoners bestond het idee dat er sprake zou zijn van het overstorten van het riool. Gelukkig is dit niet het geval, we hadden dit als fractie ook nooit geaccepteerd. Hiervan kan geen sprake zijn. Alleen al vanwege het verbod hierop bij nieuwe projecten en vanuit milieuwetgeving. Veel oude overstorten in Nederland worden nu ook aangepakt en verdwijnen. Voor de regelmatige bezoeker aan buurprovincie Friesland, de gemeente Smallingerland is hier zichtbaar mee bezig.  Het is wel de bedoeling om te zorgen voor het scheiden van afvalwater en regenwater in het rioolstelsel. Het regenwater wordt tijdelijk opgeslagen en vervolgens gefaseerd afgevoerd.

Het ecologisch beheer wordt uitgevoerd met grazers, welke dieren daarvoor worden gebruikt wordt nog bekeken. Het is de bedoeling dat er een roulatiesyteem komt met andere kleinere gebieden in onze gemeente. Te denken valt aan het Zwaneveldsgat en delen van het Siddebuursterbos.

Hoe dan ook Slochteren wordt er met de aanleg van dit nieuwe park nog mooier op.

Foto's van het gebied in de huidige situatie.

Handige link naar maatregelen tegen wateroverlast: Nederland leeft met water.

Labels
Commissie

« Terug

Archief > 2007 > maart

Geen berichten gevonden