Terugblik.

terugblikvrijdag 02 juni 2006 21:55

De vorige week gaf ik al aan dat er het een en ander stond te gebeuren. Een enerverende week waarbij toch niet alles liep zoals ik had verwacht. Maar desondanks of juist daardoor politiek wel interessant.

Deze week was de agenda vooral gevuld met politieke onderwerpen. In een tijd dat er bij de VVD landelijk grote beroering was over de vraag wie wordt het, Mark of Rita of toch Jelleke, ben ik blij dat wij de verkiezingen ingaan met André Rouvoet.
Op dinsdagavond hebben we als fractie gesproken over de agendapunten die in de raad van donderdag aan de orde zijn geweest. Daarbij hebben we vooral lang stilgestaan bij de jaarrekening. In een overleg met de accountant en later met de ambtenaren is er al veel duidelijk geworden. Voor onze fractie is het nog wel even wennen nu we, door het toetreden tot het College, onze finacieel deskundige Jan Jakob moeten missen. Maar ik zal mijn best doen om in zo kort mogelijke tijd de belangerijkste onderdelen onder de knie te krijgen. Gelukkig hebben we een actieve partij met veel deskundigen. Ik heb me via het Landelijk Bureau dan ook aangemeld voor een cursus financiën en de cursus van Ron van der Stoel theoloog en partijmedewerker op het gebied van helder spreken en formuleren. Op de startdag van de verkiezingen in februari 2005 hebben we al kennis gemaakt en ben ik erg onder de indruk gekomen van zijn manier van werken. Tijdens de fractievergadering werd opgemerkt dat de Partij van de Arbeid had voorgesteld om de vragen in eerste termijn schriftelijk aan te leveren. We hebben er voor gekozen om dat ook te doen. De beantwoording van de vragen was snel en adequaat. [eerste termijn] Ik ging er dan ook vanuit dat het geen lange vergadering hoefde te worden. Dat laatste was een illussie. De fractie van Gemeentebelangen was nogal lang van stof en vooral op veel dingen erg tegen. Bij de jaarrekening hebben ze zich onthouden van stemming. Jammer dat ze bij hun meningsvorming de beantwoording van het College in eerste termijn niet hebben afgewacht. In een aantal van hun opmerkingen kan ik me -zij het in meer of mindere mate- wel vinden. Niet alles is even doorzichtig. Deze opmerkingen zijn niet nieuw en hebben inmiddels ook al het nodige aan verbeteringen opgeleverd. Maar een motivatie in de trant van "Wij onthouden ons omdat we de verschillen tussen werkelijk en begroot per programma niet aan onze kiezers kunnen uitleggen" is voor mij onnavolgbaar. Met de vorige jaarrekeningen waarbij de verschillen tussen begroot en werkelijk per programma nog veel groter waren stemde Gemeentebelangen wel in. Dat konden ze hun kiezers dan blijkbaar wel uitleggen. Je zou bijna denken dat er andere motieven meespelen. Jammer dat de confrontatie direct al zo wordt opgezocht. Wat mij betreft moet je elkaar ook al zijn er verschillen aan het einde van de avond ook weer de hand kunnen schudden. Daarvan was afgelopen donderdag absoluut geen sprake. Ik vind het jammer.
Gelukkig heeft het politieke vak ook haar leuke kanten. Ik mocht woensdag een bijeenkomst bijwonen waarbij met betrokkenen werd gesproken over de WMO. Deze wet legt veel verantwoordelijkheden neer bij de gemeente. Kansen en mogelijke bedreigingen gingen over tafel. Ik ben me op dit dossier nog volop aan het inwerken. Een bezoek aan mevrouw Clemencé Ross van Dorp in Loppersum heeft voor mij ook al veel informatie opgeleverd. Ik zal op deze website een dossier over de WMO plaatsen waarbij ik graag gebruik maak van de informatie van mijn ChristenUnie collega's in Ede. Woensdagavond waren we met verenigingen uitgenodigd voor een bijeenkomst over "Wat levert het op als..." experts van de bank en accountants en wethouder Sigrid Sengers spraken daarover. Een nuttige bijeenkomst omdat het nogal wat op kan leveren als je alle zaakjes netjes voor elkaar hebt. Zelf kon ik mooi even van de gelegenheid gebruik maken om met een medewerkster van het Huis van de Sport te praten. Het biedt namelijk ook voor de school waar ik werk een aantal mogelijkheden. Over school gesproken, mijn oude vertrouwde basisschool viert haar 100 jarig bestaan. Gereformeerd onderwijs waarbij ik als ervaringsdeskundige vaak mocht merken dat dit ook voor leraren een drijfveer was om met ons bezig te zijn. Bij de naamgeving van de school past een tekst Deutronomium die ik u niet wil onthouden.

Zoals een arend over zijn jongen waakt en voortdurend erboven blijft zweven, zijn vleugels uitspreidt en zijn jongen daarop draagt, zo heeft de HEER zijn volk geleid.

God zorgt, fantastisch!

Tot volgende week!

Niels Joostens

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht